20 GODINA RADIO STUDENTA

'Bilo je gafova, ali i padanja sa stolice te smijanja, no prije svega - učenja'

Iako su studentski radio, po slušanosti su bolji od Gold FM-a i Trećeg programa Hrvatskog radija, a sutra organiziraju veliki rođendanski tulum u klubu Močvara
 Marko Todorov / CROPIX

Obrada pjesme “Ordinary World” u izvedbi grupe Duran Duran i tenora Luciana Pavarottija odjeknula je eterom zadnjeg dana u listopadu 1996. godine s petog kata Fakulteta političkih znanosti i time najavila dolazak jednog novog, drugačijeg radija.

U mjesecu koji je obilježio najveći prosvjed u povijesti Hrvatske, za Stojedinicu na Trgu bana Jelačića, rodio se još jedan radio koji je od početka najavio da nije za svakoga. U eter se puštala alternativna glazba predvođena rockom i hip hopom, snimale su se emisije o politici i kulturi, a puno se radilo i na edukaciji novinara.

Odašiljač

Dvadeset godina kasnije Radio Student i dalje je simbol alternative te mjesto edukacije, a u dva desetljeća kroz njegov su studio prošle tisuće studenata i jednako toliko glazbenika. Silvio Šop, jedan od osnivača Radio Studenta, prisjetio se kako je to izgledalo davne 1996. godine.

- Opremu nam je donirala američka vlada koja je u to vrijeme provodila program obnove bivših država Jugoslavije. Posudili su nam svoje inženjere koji su postavili miksetu i odašiljač na krovu zgrade - rekao je Šop.

Homo politicus

Na prvu audiciju prijavilo se 115 kandidata. Uredničke palice preuzeli su tada studenti koji su imali iskustva u medijima, a danas su iskusni, etablirani novinari. Danas na petom katu borave neka nova lica, a Ivan Vlašić, sadašnji glavni urednik, kaže kako je svaka generacija donijela nešto svoje.

- Svake godine osmislimo nekoliko novih emisija, a neke se već godinama puštaju u eter, poput “Homo politicusa”, “3600 sekundi” i “Mix Tapea”. Sada tjedno imamo 58 emisija - kaže Vlašić.

Raznim projektima prikupili su sredstva za nabavu digitalne miksete, proširili su prostor, a uskoro planiraju pokrenuti i izdavaštvo za mlade bendove koji će doći svirati kod njih. Iako su studentski radio, po slušanosti su bolji od, primjerice, Radio Marija, Radio Martin, Treći program Hrvatskog radija i Gold FM. Uskoro će se prijaviti i za jaču koncesiju. Program na 100,5 megaherca rade isključivo studenti. Bilo je tu brojnih gafova, od padanja sa stolca usred emisije do zaboravljanja teksta, ali Radio Student će uvijek biti mjesto na kojemu vladaja opuštenost i edukativni duh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:02