ZA VJERNIKE IZ MAKEDONIJE

Bogoslužje u kapeli Sv. Rok 15 godina bez grijanja i sanitarija

Čeka se još samo potvrda Gradske skupštine, a potom će brzo uslijediti gradnja
 Boris Arbanas/CROPIX

Punih 15 godina bogoslužje za pravoslavne vjernike iz Makedonije služilo su se u skučenoj kapelici, u prostoriji bez grijanja i sanitarija, u crkvi Svetog Roka na Britanskom trgu.

Makedonska pravoslavna crkva zahvalna je na prostoru koji su 1995. dobili na korištenje od pokojnog kardinala Franje Kuharića, ali uskoro će se, možda već dogodine, preseliti u znatno prikladnije prostore u blizini Nove ceste na Knežiji.

Grad pristao prodati zemlju

Od kupnje zemljišta površine 700 četvornih metara, na kojem će se graditi sakralni objekt, dijeli ih jedino potvrda Gradske skupštine. Naime, crkvena općina Sveta Zlata Meglenska iz Zagreba za to je zemljište ponudila iznos od 1,4 milijuna kuna, a Grad ga je pristao prodati.

Predviđena građevina bila bi prvi vjerski objekt makedonske nacionalne manjine u Hrvatskoj u sklopu koje će se sagraditi pastoralni centar za održavanje svih potreba župe poput misa, duhovnih obnova, humanitarnih i socijalnih akcija. Gradnjom crkve vjernici iz Zagreba, ali i susjednih gradova, dobili bi prvi duhovni i kulturni centar Makedonaca.

Novčana pomoć vjernika

Naime, samo u Zagrebu, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001., živi oko 1300 Makedonaca. Kad se tome pribroje i vjernici iz okolice, potreba za novim pastoralnim centrom još je veća.

Protojerej Kirko Velinski ističe da se neće graditi megalomanski, nego da će prostorije biti skromne, a cijelo zdanje na samo tri kata. Tako će se u prizemlju nalaziti dvorana za molitvu, pokraj koje će se sagraditi župni dvor. Predviđen je i prostor za druženje, kao i stan za svećenika.

- Idemo korak po korak, a kad Skupština potvrdi prodaju zemljišta, mobilizirat ćemo sve vjernike iz zemlje i vidjeti kako ćemo dalje. U svakom slučaju očekujemo i financijsku pomoć od vjernika - kaže Velinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:37