ŠOPING PIONIR

Centar King Cross mogao bi uskoro biti pretvoren u skladište?

Hoće li prvi moderni trgovački centar u Hrvatskoj, otvoren još 2002. godine, biti i prvi koji će se zbog lošeg poslovanja prenamijeniti?
 Robert Belošević

ZAGREB - King Cross, prvi i najveći moderni trgovački centar otvoren u zapadnom dijelu Zagreba, koji je nekad privlačio tisuće i tisuće građana, mogao bi se, kako neslužbeno doznajemo iz pouzdanog izvora, u doglednoj budućnosti prenamijeniti u skladište. Osim što je godinama ponudom i koncepcijom poslovanja prednjačio pred ostalim centrima tog tipa u Hrvatskoj, čini se da bi King Cross mogao prednjačiti i u prvom nestanku jednog takvog centra s trgovačke scene, što bi moglo biti i upozorenje kako je taj tip shopping malla kod nas u dubokoj krizi.

Najave o prenamjeni

Ako se najave o prenamjeni ostvare, King Cross bi bio prvi trgovački centar koji bi - dolaskom jake konkurencije i recesije - doživio potpuni krah.

U Upravi King Crossa odbacili su spekulacije o mogućoj prenamjeni centra u skladište, istaknuvši kako je riječ o glasinama. Ipak, nisu se konkretno izjasnili kako namjeravaju opstati i nakon 2012. kad istječu ugovori sa zakupcima prostora, od kojih mnogi već najavljuju da ih ne žele produljiti.

- Kao i ostali trgovački centri, meta smo raznih glasina: da se centar zatvara, da se pretvara u salon automobila, pa čak i u zatvor! No, to su samo govorkanja i glasine bez stvarne osnove te stoga neistinite. King Cross je ključna maloprodajna destinacija u zoni Jankomir - tvrde u Upravi King Crossa. Željko Jeger, predsjednik Udruge zakupaca u trgovačkim centrima, smatra da je sudbina King Crossa već odavno poznata.

‘Uprava nema alternativu’

On, naime, ističe da Uprava nema alternativu pa se, čekajući istek ugovora o zakupu, nada da će kriza za dvije godine proći, a kupci se vratiti u nekad popularni šoping centar.

- Ako je suditi po 17 trgovačkih centara u Budimpešti, od kojih je desetak prenamijenjeno u skladišta, i to nakon što su neuspješno pokušali poslovati kao outlet centri, i King Crossu bi se moglo dogoditi isto. Većina zakupca želi izaći iz centra u kojemu se loše posluje, ali ih vlasnici plaše odvjetnicima i čvrstim ugovorima čiji bi ih raskid skupo stajao. Čak i ako recesija prođe za dvije godine, već samim tim što ne žele reći kakvo je poslovanje i na koji će način privući kupce, narušen je imidž toga nekad velebnog trgovačkog centra - izjavio je Jeger.

Mladi idu u nove centre

Vedrana Likan, direktorica Colliers Internationala, smatra da za King Cross - ako se repozicionira ili redefinira - još ima nade. Mladi više posjećuju novosagrađene trgovačke centre jer su znatiželjni, a u King Cross, kaže, dolaze oni koji su se na njega naviknuli.

- Čudno je da svi govore o propadanju trgovačkih centara samo zato što neki zakupci izlaze, a to je posve normalan i uobičajen proces koji je sada zbog krize ubrzan. Colliers International iznajmljuje prostor u King Crossu stranom zakupcu, tako da interesa ima, a uz novu rentu i novu strukturu zakupaca centar će opstati. Hoće li, pak, poslovati u nekom novom obliku, ovisi o vlasnicima - kaže Vedrana Likan.

U Upravi centra kao novog zakupca prostora spominju Magmu Lifestyle te navode da centar ima odane kupce koje nagrađuje poklon-bonovima.

Konkurencija ih je pojela

Prvi trgovački centar u Hrvatskoj sagrađen je 2002. u Jankomiru. Zapošljavao je tisuću ljudi, a prvi je imao i blagajne za invalidne osobe, besplatnu igraonicu za djecu te praonicu rublja. Mnoge trgovine i poznati modni brendovi privlačili su desetke tisuća kupaca koji su, primjerice, samo u supermarketu Ipercoop svakodnevno trošili dva milijuna kuna.

Danas je situacija posve drukčija. Kao i u svim drugim centrima, i u King Crossu bilježe drastičan pad prometa, zakupci su nezadovoljni cijenama najma (u međuvremenu sniženim) i uvjetima ugovora, a neke su trgovine već i zatvorene. Osim toga, u susjedstvu je vrlo uspješan City Center One, a dio kupaca koji su dolazili čak iz Novog Zagreba, sada se opskrbljuje u Avenue Mallu, u svom kvartu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:12