MEDVEDGRAD

Do veljače gotovi radovi, a muzej se u studenome 2020. otvara za javnost

Utvrda će imati multimedijski prikaz života u srednjem vijeku, muzej o parku prirode, konferencijske dvorane, suvenirnicu...
 CROPIX

Utvrda Medvedgrad postat će jedna od najvažnijih turističkih točki na karti Zagreba nakon što u veljači 2020. završi velika obnova te srednjovjekovne utvrde.

Željko Puhovski / CROPIX

Radnici užurbano sređuju unutrašnjost južne kule te veliki i mali palas utvrde, a kritične točke, poput pločastog krova na sjevernoj kuli na kojem se stvorio “bazen” iz kojeg je voda curila u prostorije, sanirane su, kao i zidine koje su, kako nam objašnjava ravnateljica Parka prirode Medvednica Marina Popijač, dobile novi sjaj.

Dinamiku radova, ističe Popijač, određuju i arheološka istraživanja utvrde.

Željko Puhovski / CROPIX

Obilazak parka

- Od arheologa smo dobili nalog da se posebno mora napraviti snimanje arheoloških iskopina s obzirom na to da su nam konzervatori dali zadatak da počne arheološko istraživanje bastiona jer se vjeruje da je imao dva ulaza. Rezultati se očekuju sljedeće godine u svibnju - objašnjava Popijač.

Projekt obnove utvrde koji je prijavljen u 2016., a ugovor za provođenje projekta potpisan je u listopadu 2017., težak je 37,7 milijuna kuna.

- Ugovorom definirani ukupni prihvatljivi troškovi su 29,6 milijuna kuna. Iz sustava kohezijskih fondova EU sufinancira se 24 i pol milijuna kuna, deset posto od ukupnih troškova sufinancira Fond za zaštitu okoliša, a 9,5 posto sufinancira se iz državnog proračuna - tvrdi Popijač.

Željko Puhovski / CROPIX

Rukovoditeljica Odsjeka za promidžbene aktivnosti, prodaju i turističku djelatnost PP Medvednica Andrea Kostelić objašnjava da će u južnoj kuli biti smješten Centar za posjetitelje.

- Centar će biti okosnica utvrde i mjesto na kojem će netko tko dolazi u park moći doznati sve informacije. To je za one turiste koji su tu kratko i ne mogu si priuštiti da obiđu cijeli park. U Centru će moći dobiti sve informacije o tome što park nudi te će moći odabrati jednu zanimljivost koju će obići na terenu - tvrdi.

Željko Puhovski / CROPIX

Multimedija

- Centar će nakon izrade muzeološkoga postava biti otvoren za posjetitelje, dakle nakon 30. studenoga 2020. godine, tj. roka završetka projekta obnove - dodaje Popijač.

U središnjem dijelu velikog palasa utvrde, objašnjava Kostelić, bit će muzeološki postav posvećen povijesti Medvedgrada. Veliki palas sadržavat će i multimedijalnu dvoranu za pedesetak osoba u kojoj će se održavati konferencije i seminari te suvenirnicu.

Ono što će posjetitelje posebno zanimati, vjeruje Kostelić, mali je palas u kojem će se moći doznati puno informacija o srednjovjekovnoj kuhinji.

Željko Puhovski / CROPIX

Autentičan izgled

- Moći će se vidjeti kako je izgledala srednjovjekovna smočnica, doznati što se jelo u srednjem vijeku i upoznati se s receptima - tvrdi.

Popijač kaže da novo ruho utvrde Medvedgrad uključuje high tech tehnologiju pa će posjetitelji moći pogledati 40 filmića o utvrdi kroz naočale za virtualnu realnost, a i sam postav bit će prilagođen osobama s invaliditetom što je, kaže, također jedan od ciljeva projekta.

Željko Puhovski / CROPIX

Stipe Tutiš, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, objašnjava da je Medvedgrad vruća srednjovjekovna točka Grada Zagreba te da je riječ o važnom lokalitetu kojem se pokušava sačuvati autentičan izgled.

Željko Puhovski / CROPIX

- Cilj je da posjetitelji ovog parka dobiju dodanu vrijednost ne samo u prirodnom kontekstu, nego i u kontekstu kulture i baštine te da se educiraju i vide bogatstvo ovog lokaliteta - zaključuje Tutiš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:45