HUMANITARCI

DOĐITE, UKLJUČITE SE Na Bundeku se u nedjelju trči za hrabru majku Anu Mari koja boluje od raka dojke

Start je u devet ujutro, a umjesto kotizacije sudionici će ostavljati novčane donacije obitelji

Na zagrebačkom Bundeku u 9 sati ove nedjelje trči se za “hrabru mamu” Anu Mari Ljutić.

Za Anu Mari ste zasigurno već čuli. Mediji su je prozvali “hrabra mama” nakon što joj je u sedmom mjesecu trudnoće dijagnosticiran agresivni karcinom dojke koji se već tad proširio po cijelome tijelu. Morala je na hitan porođaj kako bi spasili život njezinu sinu, ali i njoj.

Prve prognoze bile su da neće preživjeti. Ni dijete ni ona. Ipak, Ana Mari odlučila je drukčije.

Preživjeli su i danas, više od tri godine poslije, još su ovdje.

Borba

Utrku će predvoditi poznati hrvatski maratonci Siniša Mareković i Tadija Opačak, a mogu im se pridružiti svi građani velikog srca kako bi pomogli hrabroj mami, tati Dini i njihovim sinovima u borbi s ovom opakom bolešću.

Dino je preuzeo brigu o svojoj supruzi koja je tijekom teškog oporavka izgubila dio pamćenja i morala je ponovno naučiti živjeti jer se bolest još nije dokraja povukla.

Tadija Opačak

Brine se i o njihovim sinovima - četverogodišnjem Marku i dvogodišnjem Matiasu, dječacima koji žive u potpuno drukčijem svijetu od svojih vršnjaka. Brinu se o majci, donose joj lijekove kad ih mora popiti, a to je često.

Ana Mari pije puno lijekova koji nisu nimalo jeftini. Usto, nedavno su počeli svakodnevni psihogeni neepileptički napadaji koji traju po dva sata. Srećom, osnovna bolest je u mirovanju, no liječnici zasad nemaju rješenje za napadaje.

- Doktori nemaju lijek za njezino stanje. Sve ovisi o psihoterapiji, ali kod nje je problem ta podmukla bolest, pa je sve puno kompliciranije - rekao je Dino ranije za Jutarnji.

Razmišljala je obitelj Ljutić i o odlasku u inozemstvo, ali zbog slabijeg financijskog stanja nisu u mogućnosti. Prije svega, potrebno je prevesti sve nalaze na stručni medicinski engleski, a tek onda pokušati pronaći adekvatnu kliniku za liječenje.

Siniša Mareković

Trebaju lijekove

Ovo će ljeto provesti po bolnicama, a s novom dijagnozom potrebna im je financijska pomoć kako bi mogli nabaviti nove lijekove. Stoga mole građane da im pomognu ako ikako mogu, jer Ana Mari želi živjeti.

- Njezino stanje ne može se izliječiti, samo ublažiti. Spajamo klasičnu i alternativnu medicinu kako bi imala što više vremena. Liječnica nam ne želi dati nikakvu prognozu, a mi je i ne tražimo. Prestali smo planirati, živimo iz dana u dan.

Uostalom, bilo je slučajeva kad su metastaze misteriozno nestale i kad su ljudi ozdravili. A ona je dokaz da čuda postoje - rekao je Dino.

Stoga će umjesto kotizacije na startu humanitarne utrke biti postavljena kutijica za donacije za sve one koji žele pomoći obitelji. Humana gesta ili pak koja kuna obitelji Ljutić, a posebno jednoj mami koja se bori za svoje zdravlje može biti od velike pomoći. Ako niste vični trčanju, možete pomoći donacijom na IBAN HR 4523400093510932849 u Privrednoj banci Zagreb na ime Dino Ljutić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:45