RADOVI U TIJEKU

Dok svi pričaju o terasama na Cvjetnom, u isto vrijeme u centru Zagreba polako niče još jedna fontana!

 Matija Boltižar / Hanza Media

Misteriozni bunar na Britanskom trgu, otkriven posve slučajno u siječnju 1997. godine tijekom čišćenja snijega, ostat će zatrpan, ali pedesetak metara sjevernije, kod rotora, radnici su jučer počeli kopati temelje za postavljanje fontane čiju je gradnju gradonačelnik Milan Bandić najavio prije tri mjeseca.

- Uklanjamo šahtove kako bi mogla krenuti izrada fontane - rekao je jedan od radnika te dodao kako će se sada dodatno zakomplicirati prometna mreža na Britancu.

Fontana bi trebala biti sagrađena u iduća dva mjeseca, a to će biti šesta po redu koja je u Zagrebu nikla ove godine. Tri su prije mjesec dana svečano otvorene pored NSK u Ulici Hrvatske bratske zajednice, jedna usred kružnog toka u Radničkoj te jedna u Jagićevoj ulici. Bit će to 86. fontana u Zagrebu.

Podsjetimo, asfaltiranje ceste i parkirališta sa sjeverne strane Britanskog trga, na križanju Kukuljevićeve i Nazorove, prekinuto je zbog Bandićeve odluke da se sagradi fontana, pa je tako postavljen samo jedan sloj asfalta. Parkiralište sa 20-ak mjesta koje se nalazi južnije od buduće fontane će se ukinuti, a na tom mjestu će se urediti zeleni otok i time produžiti pješačka zona. Oko fontane će se postaviti klupe i zasaditi drveće.

U uvjetima javne nabave koju je raspisao Grad, stoji da izvođač, odnosno graditelj fontane, treba krajnje pažljivo izvoditi radove jer se građevina nalazi u zoni vodovodnih cijevi, odvodnih cijevi i kolektora presvođenog potoka Kraljevac sagrađenih krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Nadalje, utvrđuje se da za vrijeme radova na gradnji fontane i pratećih građevina ne smije biti narušena stabilnost i funkcionalnost postojećih instalacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:46