ZAPELI RADOVI

DOZNAJEMO ZAŠTO KASNI DOVRŠETAK VOJNOG HOTELA U ILICI Najavljeno je da će biti otvoren krajem prošle godine, no gradilište je zamrlo...

 
Gradnja hotela u travnju 2018. (lijevo) i u svibnju 2019. (desno)
 CROPIX

Krajem prošle godine u Zagrebu na uglu Ilice i Ulice Svetog Duha, u prostoru Hrvatskog vojnog učilišta, trebao je biti otvoren novi hotel od 15 katova za smještaj i boravak vojnog osoblja. Trebao je, ali od toga zasad nema ništa. Rok za otvorenje objekta pomaknut je za čak godinu dana. Hotel nije ni blizu završetku, a u Ministarstvu obrane, koje je u ovom slučaju investitor, tvrde da se “završetak radova očekuje do kraja ove godine”.

Još prošle jeseni bilo je vidljivo da su radovi na gradilištu vojnog nebodera zamrli i zapeli. Građevinska konstrukcija objekta sagrađena je krajem ljeta i od tada pa sve donedavno na gradilištu se nisu mogli vidjeti radnici. Cijelu zimu se nije krenulo u postavljanje prozora i vrata. Da radovi znatno kasne jasno se vidi na fotografijama nebodera koje smo objavili u travnju prošle godine i na onima snimljenim ovog ponedjeljka. Napredak u radovima je minimalan.

Neslužbeno se moglo čuti da su radovi stali zbog financijskih problema izvođača. Riječ je o građevinskoj tvrtki Lavčević iz Splita, koja je zajedno sa svojim tvrtkama kćerima dobila posao gradnje na javnom natječaju. Ministarstvo obrane, kojem je trebalo punih mjesec dana da odgovori na naša pitanja o stanju radova, indirektno za kašnjenje radova odgovornim smatra upravo Lavčević.

Dodatak ugovora

“S izvođačem se planira potpisati dodatak ugovora, a račun penala za kašnjenje u izvođenju radova izvršit će se kada objekt bude sagrađen i sukladno sklopljenom ugovoru”. Stoga sada nisu u mogućnosti odgovoriti o kojem je iznosu riječ. Prema neslužbenim informacijama, u Ministarstvu su razmišljali i o raskidu ugovora s Lavčevićem, ali se od toga odustalo jer je procijenjeno da bi raspisivanje ponovnog natječaja i uvođenje u posao novog izvođača predugo trajalo.

Upit o razlozima kašnjenja radova uputili smo i u tvrtku Lavčević, kao i u APZ Inženjering, zadužen za nadzor, te glavnom projektantu, tvrtki Proarh. Kratki odgovor da se obratimo investitoru dobili smo od projektanta, dok su se u Lavčeviću i APZ Inženjeringu na naša pitanja oglušili.

15 etaža

U MORH-u tvrde kako su se radovi ipak pomaknuli i da su “u tijeku radovi na elektro i strojarskim trasama, dok su u pripremi radovi na fasadi i vanjskoj stolariji”. Da se nešto događa vidljivo je i na samom gradilištu koje smo tijekom proteklih dana posjetili nekoliko puta. No daleko je to od uobičajene živosti na velikom gradilištu kao što je ovo.

Na gradilištu je bio parkiran automobil tvrtke Solium koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom aluminijske bravarije, fasadnih sustava i PVC stolarije. Tijekom našeg “nadzora” vidjeli smo samo petoricu radnika. Neki su šetali skelama koje su postavljene oko nebodera, a neki su bili u prizemlju. Nije se moglo vidjeti da se obavljaju neki veliki radovi.

Ukupna vrijednost radova je 47,3 milijuna kuna, a u MORH-u navode da su dosad izvedene radove platili oko 24 milijuna kuna. Novac je pribavljen prodajom vojnih stanova.

Gradnja hotela počela je 2017. godine, a kad jednom bude završen, imat će 89 smještajnih jedinica s raznim pratećim sadržajima. Na svakoj od 15 etaža bit će sedam apartmana, a na vrhu restoran, spa, teretana, wellness i tehnička etaža sa solarnim panelima. Prema tvrdnjama projektanata, neboder zbog promjenjivog presjeka s etažama izgleda kao stilizirana granata koja je probušena otporima u obliku prozora i lođa. Plašt ili ovojnica nebodera presvučeni su maskirnim uzorkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:07