RUŽNI PRIZORI

FOTO: DIVLJI DEPONIJI NIČU PO CIJELOM ZAGREBU Nadležni: 'Stalno to rješavamo pa ne stignemo isprazniti kontejnere u redovnom programu odvoza'

Ako i vaša četvrt ima problema s glomaznim otpadom, javite nam se s fotografijama i opisom situacije na email adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 Snimili čitatelji

Gornja Kustošija, Savski gaj, Folnegovićevo naselje, Stenjevec, Vrbani, Špansko... sve su to zagrebački kvartovi u kojima postoje divlja odlagališta otpada.

Nisu ona jedina. Skoro cijeli Zagreb već tjednima vodi borbu s divljim deponijima koji svako malo niču u blizini zelenih otoka.

Ovo su samo kvartovi koji su se posljednjih dana javili redakciji Jutarnjeg lista s apelom da se nešto učini po pitanju rješavanja tog problema.

Jedini mogući korektori su pak Čistoća i Grad Zagreb, no nadležne službe kao glavno rješenje vide kažnjavanje prijestupnika.

Naime, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, još je ranije tijekom tjedna izjavila kako će uvesti puno strože kazne za sve građane koji nepropisno odlože otpad na javnoj površini i sada je to opet potvrdila.

Zagreb, 220819.
Spansko.
Gradjani ostavljaju glomazni i ostali otpad uz kontejnere za uobicajeni otpad stvarajuci ruzne prizore, umjesto da otpad deponiraju u obliznjem Reciklaznom dvoristu.
Na fotografiji: otpad uz kontejnere u ulici Vida Dosena.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

- Veći broj spremnika neće pomoći jer ne postoje spremnici za glomazni otpad jer se takva vrsta otpada treba odlagati na reciklažnim dvorištima ili se pak može zatražiti odvoz u okvire besplatne usluge Čistoće.

Zagreb, 220819.
Spansko.
Gradjani ostavljaju glomazni i ostali otpad uz kontejnere za uobicajeni otpad stvarajuci ruzne prizore, umjesto da otpad deponiraju u obliznjem Reciklaznom dvoristu.
Na fotografiji: otpad uz kontejnere u ulici Vida Dosena.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

Za sprječavanje nastanka divljih deponija jedino će pomoći kazne i veći nadzor jer se tu radi o nesavjesnim građanima.

Treba naglasiti da ovime ne generaliziramo sve građane i nećemo kažnjavati one koji slučajno bace otpad u krivi spremnik, već one koji dođu s autom i iz prtljažnika izbace stare daske i prozore – veli Jozić.

Konstantna borba Čistoće s divljim odlagalištima, kaže Jozić, uzela je svoj danak i na radnu operativnu komunalnih radnika.

Naime, zbog većeg broja akcija čišćenja ilegalnih deponija, sve više se događa da se ne stignu isprazniti kontejneri s plastikom ili papirom koji se nalaze u redovnom programu odvoza na zelenim otocima.

Snimio čitatelj

- Svjesni smo da postoje lokacije s pretrpanim kontejnerima, no zbog povećanog posla oko sanacije divljih odlagališta Čistoća jednostavno ne stigne sve napraviti.

Možda na nekim lokacijama treba postaviti dodatne spremnike ili pak povećati broj odvoza plastike, no ne smijemo zaboraviti da se osim građana i Čistoća treba prilagoditi novom sustavu, a tu prilagodbu nimalo ne olakšavaju brojni problemi na terenu – kaže Jozić.

Nekonzistentnost odvoza primijetili su u Španskom gdje kažu da se već mjesecima događa da kontejneri s plastikom ne bivaju ispražnjeni.

Snimio čitatelj

Tajana Jelčić koja stanuje u Ulici Vida Došena kaže kako od listopada prošle godine redovito ima privatne borbe s Čistoćom oko prenatrpanih spremnika.

Kako navodi, skoro svaki mjesec se dogodi da spremnik s plastikom ostane pun.

Zadnje je bilo ove srijede kada radnici Čistoće nisu došli isprazniti kontejner, iako su trebali po redovnom rasporedu.

Snimio čitatelj

- Redovito ih obavijestim kada zaborave doći po plastiku, no rijetko kada dobijem odgovor.

A ponekad, kada se napokon pojave, pokupe samo otpadnu plastiku s poda dok ostatak naguraju opet u kontejner. Molila sam ih zato za još jedan kontejner, no nisu ništa reagirali na to.

Snimio čitatelj

Oni su sretni ako se mi gušimo u smeću – ljutito će Jelčić.

Dodatan je problem, kaže, što više nema ni mjesta u obližnjem reciklažnom dvorištu u Španskom gdje se otpad već tjednima nalazi pokraj ograde.

Snimio čitatelj

Tu scenu je zabilježio i naš fotoreporter. Osim smeća oko reciklažnog dvorišta, u kratkoj vožnji Španskom zabilježio je još nekolicinu divljih odlagališta, što možete vidjeti i u fotogaleriji.

Te iste slike pak možete vidjeti i osobno - samo trebate prošetati svojim kvartom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:24