Kako postati uberseksualac

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.08.2008. u 08:00

Ako dečke u društvu častite cigarama i viskijem, za najboljeg prijatelja birate muškarca a ne ženu, ne zamarate se ženskim tračevima i kremama protiv bora, razmišljate globalno, više polažete na intelekt nego na fizički izgled te ste odvažan i pouzdan prijatelj, prema novoj kategorizaciji muškog roda vi ste - uberseksualac.

Iako se radi o novom, idealnom tipu muškarca, prema malom istraživanju tvrtke Proctor&Gamble prikazanom jučer u Lobby baru u Vukovarskoj, u Zagrebu je takvih jako malo.

Na četiri improvizirane situacije, u kojima mlade i, naravno, atraktivne djevojke upadnu u “nevolje” i zatraže pomoć muškarca, čak 365 osoba pokraj njih je prošlo, a samo 65 se zaustavilo i pružilo pomoć.

- Ovdje je stvar samo kulturnog ponašanja. Svatko će pomoći dami u nevolji, ali uberseksualac će to napraviti sa stilom - prokomentirao je istraživanje pisac Hrvoje Šalković dok se u dvorani vodila rasprava o odlikama i karakteristikama uberseksualaca.

Taj novi, idealni tip muškarca, prema raspravi odabranih sugovornika, nešto je čemu svaka osoba treba težiti. U usporedbi s bivšim tipologijama - metroseksualca, nanoseksualca ili retroseksualca, ovaj idealni muški primjerak u svakom će trenutku pokazati svoju ženstvenu stranu, a istodobno zadržati svoju muževnost. On će pomoći dami u nevolji, čak će uz nju i zaplakati, ali nikada se neće upustiti u pričanje tračeva niti će za svog najboljeg prijatelja odabrati suprotni spol. Sa strane psihologije, kako kaže jedna od sugovornica rasprave Martina Trboglav, oni su kompletne ličnosti i teže kvaliteti u svemu što rade. Za radijsku voditeljicu Sonju Šarunić, takvi su muškarci nešto o čemu možemo samo sanjati, dok etnolog Sandi Blagonić u njima vidi samo proizvod zapadnjačke marketinške kulture.

- Radi se o medijskom produktu koji treba zadovoljiti interese kapitalističke prodaje - rekao je Blagonić.

Budući da ovi novi tipovi muškaraca tek stupaju na svjetsku medijsku scenu, mini glasovanje pet odabranih žena, među deset odabranih muškaraca, ponudilo je svoj izbor hrvatskog uberseksualca, a odabir je pao na izbornika “vatrenih” Slavena Bilića, glumca Krešimira Mikića i njegova kolegu Radu Šerbedžiju.
 
  Karakteristike uberseksualca:

- krase ga dobra djela
- samosvjesni su
- poštuju žene
- razmišljaju globalno
- povjerljivi su
- suosjećajni
- prirodni
- markatni
- šarmantni
- više polažu na intelekt nego na fizički izgled
- strana im je svaka grubost i tipična muška neurednost
- za najboljeg prijatelja biraju muškarca a ne ženu
- predstavljaju spoj tradicionalnih vrijednosti
- odvažni i pouzdani prijatelji
- kad ne briju preko noći izraslu bradu, djeluju skladno i uredno
- dečke u društvu časte cigarama i viskijem
- ne zamaraju se ženskim tračevima i kremama protiv bora
- ponekad su malo odsutniMario Tomas

Izdvajamo