NOVI PROJEKT

OD PODNOŽJA DO VRHA SLJEMENA ZA 16 I POL MINUTA Pogledajte kako će izgledati nova žičara vrijedna čak 142 milijuna kuna!

Pripreme za gradnju nove žičare već su počele, a u Gradu planiraju i cijeli taj koridor kojim žičara prolazi urediti za rekreaciju građana
 Sandra Šimunović / Hanza Media

Start će biti na 276 metara nadmorske visine dok će gornja postaja biti na 1030 metara. Zagrepčani i turisti prevozit će se u 84 gondole, a u svaku gondolu moći će se smjestiti 10 ljudi.

Od Donje do Gornje postaje na relaciji od oko 4 i pol kilometra, vozit će ukupno 16 i pol minuta. Ukupno će na trasi biti četri postaje, a prvi putnici prema najavama moći će uživati 1. kolovoza 2018. godine.

Ukratko, ovako u brojkama izgleda novi projekt Žičare Sljeme Zagreb čiji je idejni projekt jučer trebao biti predstavljen javnosti i za koji će se izdvojiti ukupno 142 milijuna kuna. Po onom što se moglo vidjeti, Zagreb će uistinu dobiti jednu od najmodernijih žičara u Europi. Pripreme za gradnju nove žičare već su počele, a kako je najavljivano kompletna gradnja odvijat će se u četiri faze.

Prva i druga su već počele.

Čišćenje trase

Trenutno se radi na rekonstrukciji pruge između Mihaljevca i Dolja, a uskoro će se krenuti i na rušenju ostataka stare žičare i čiščenju trase.

Treća faza je pak izgradnja žičare od Dolja od sadašnje zadnje stanice, dok je četvrta faza izgradnja žičare od zadnje stanice do Vidikovca.

- Zagreb i Sljeme spajamo novim, suvremenim i atraktivnim prijevozom koji na zadovoljstvo svih nas i naših sve brojnijih gostiju iz zemlje i svijeta, čuva naša gradska pluća i naše zdravlje. Nova žičara namjenjena je javnom prijevozu putnika – poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u pozivu na predstavljanje novog projekta žičare.

Sandra Šimunović / Hanza Media

Ona stara sa radom je prestala prije gotovo deset godina.

Naime, 2007. došlo je do kvara na jednom od vučnih elektromotora te je žičara zaustavljena 30. lipnje te godine. A prema novom projektu, na novu sljemensku žičaru, koja je namjenjena javnom prijevozu putnika, ulazit će se na lokaciji Dolje na nadmorskoj visini 276 metara. Do samog vrha, odnosno gornje postaje koja je na 1030 metara nadmorske visine, prolazit će se kroz još dvije postaje. Prva je na 308 metara, dok je druga međupostaja na lokaciji Brestovca na visini od 877 metara.

Brzina

Prema tom idejnom projektu predviđeni kapacitet je 1500 putnika na sat koji bi se mogli prevesti do Sljemena i natrag, što je gotovo dvostruko veći kapacitet od onoga kojeg je imala stara žičara. Brzina kojom će se kretati 84 gondole, u koje ukupno stane 840 ljudi, iznosi 6 metara u sekundi što znači da će se putnici do Vidikovca voziti nešto više od 16 minuta.

Sandra Šimunović / Hanza Media

- To je povijesna priča i povijesni iskorak da napravimo žičaru po mjeri tehnologije 21. stoljeća i po očekivanju građana grada Zagreba – govorio je ranije Bandić i zaključio kako će se novom žičarom staviti točka na i projekta uređenja Sljemena.

Budući da je trasa žičare oko četiri i pol kilometra, u Gradu planiraju i cijeli taj koridor urediti za rekreaciju.

Jedna od ideja je omogućiti putnicima da na putu prema Sljemenu, u gondole uđu s biciklom te da se na Dolje vrate trasom kojom ide žičara. Osim staze za bicikliste, na koridoru bi se postavile i sprave za fitnes.

Sandra Šimunović / Hanza Media

Prošireni koridor

- Postoje brojne mogućnosti uređenja cijelog područja. Najbitnije da smo osigurali lokacijsku dozvolu, da je u dogovoru sa Hrvatskim šumama proširen koridor i da je raspisan natječaj za opremu – kažu nam u Gradu. Stara žičara čija će se nosivi stupovi uskoro ukloniti, izgrađena je i puštena u pogon 27. srpnja 1963. godine. Duljina trase iznosila je 4017 metara i bila je najdulji kabinski kružni dvoužetni sustav u Europi s jednim pogonom i bez međupostaja. Cjelokupni objekt sastojao se od gornje zatezne i donje stanice te 13 čeličnih rešetkastih stupova od semadm do 40 metara.

Dva nosiva užeta, promjera 36 milimetara te jedno vučno uže promjera 26 milimetara, razapeti između gornje i i donje stanice, kružili su trasom noseći 90 kabina s po četiri putnika. Brzina kretanja bila je 3 metra po sekundi, a cijelukupna vožnja trajala je 23 minute. U jednom satu se do vrha sljemena i natrag moglo prevesti 900 ljudi, odnosno 40 u svakom smjeru. Visina kabina iznosila je 65 metara iznad tla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:42