TRAŽI SE RJEŠENJE

Reciklažno dvorište za građevinski otpad s drobilicom umjesto u Podsusedu moglo bi završiti na području Jankomira

 Tomislav Kristo / CROPIX

Reciklažno dvorište za građevinski otpad s drobilicom umjesto u Podsusedu moglo bi završiti na Jankomiru. Službene potvrde još nema, ali u Gradskoj upravi sve više govore upravo o toj lokaciji. Osim toga, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tijekom gostovanja na HRT-ovu Radio Sljemenu dao je do znanja da se razmišlja o dvije lokacije u zapadnom dijelu Zagrebu. U intervjuu je dodao da je već obišao alternativne lokacije te je najavio i da su moguće izmjene Prostornog plana kako bi se izbjegla gradnja kompostane u Brezovici. Unatoč najavi novih lokacija, gradska pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić nije još ništa htjela službeno potvrditi.

- Razmišljamo o novim lokacijama koje će biti u industrijskoj zoni. Nije veliki problem naći novo mjesto, ali stručnjaci koji su radili na Planu gospodarenja otpadom (PGO) s razlogom su odabrali Podsused kako bi se odmah saniralo klizište Kostanjek - rekla je Jozić.

Dok se bira nova lokacija, gradonačelnik polako skuplja ruke za novi pokušaj izglasavanja PGO-a. Iako je oporba odbila sudjelovati u radnoj skupini za promjenu Plana, Bandićevi koalicijski partneri HDZ i Neovisni za Hrvatsku pristali su sjesti za stol i raspravljati o izmjeni dokumenta. U slučaju da se postigne dogovor i promijene lokacije za reciklažno dvorište i kompostanu, velike su šanse da će Zagreb već idući mjesec dobiti ključni dokument za rješavanje problema otpada.

Pripreme su stoga već krenule. Zagrebački holding nedavno je objavio javni poziv za zapošljavanje novih radnika, i to u kategorijama odjela odvoza kućnog i glomaznog otpada, vozača, rada s posudama te primarne reciklaže. Novi su radnici prijeko potrebni jer građani još vode borbu s pretrpanim kontejnerima, a nedavno su neki od njih i zapaljeni.

U noći s utorka na srijedu u Dubravi je nepoznati počinitelj zapalio osam kontejnera, kao i glomazni otpad koji je bio oko njih. Najprije je gorio ostavljeni tepih u Aveniji Dubrava, potom su u Ulici Vile Velebita gorjela dva limena i jedan plastični kontejner, a nekoliko minuta poslije zapaljen je i glomazni otpad u Ulici Augusta Musića gdje je izgorjelo nekoliko plastičnih kontejnera. Iako se još ne zna uzrok požara, neki sumnjaju da su građani uzeli stvar u svoje ruke i pokazali nadležnima da su nezadovoljni nagomilanim smećem i rijetkim odvoženjem glomaznog otpada.

- U deset dana dva su kontejnera bila zapaljena. Nakon toga su ih zamijenili limenima, ali čini se da ni to nije pomoglo. Kante su uvijek pune, a redovito uz njih bacaju krupni otpad. Katastrofa, ne znam što bih više rekla. Ne bi me začudilo da je netko namjerno zapalio taj glomazni otpad jer je ljut na one koji to bacaju - govori nam Martina Horvat, stanarka Ulice Augusta Musića. Policija još nije ulovila nepoznatog piromana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:57