SUTRA SJEDNICA ODBORA

SLUŽBENO OBJAŠNJENJE BANDIĆA: ZAŠTO TREBA MIJENJATI IME TITOVOG TRGA 'Bio je antifašist, ali je jedan strašan sustav zamijenio jednako strašnim'

 Goran Mehkek / CROPIX

Unatoč tome što je čovjek po kojem je trg nazvan bio antifašist, on nas nakon 1945. nije poveo putom kojim su krenuli narodi zapadnog demokratskog i slobodarskog svijeta. Jedan strašan totalitarni sustav zamijenio je drugim, jednako strašnim.

Ovo je samo dio službenog obrazloženja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u njegovu prijedlogu da Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Pravi razlog promjene imena trga, naravno, krije se u ultimatumu Neovisnih Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića bez kojih Bandić nije mogao skupiti većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Kako Titov izgon iz metropole mora blagosloviti Skupština, potrebno je detaljno obrazložiti zbog čega će najljepši zagrebački trg sedmi put promijeniti ime. A to obrazloženje stiglo je na skupštinski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, na čijem je čelu Hasanbegović, koji će se prvi put sastati sutra.

Tako Bandić piše da je u “našem društvu mnogo kontroverzija zbog imena Josipa Broza Tita”, i to prije svega kao rezultat “volje, u mnogočemu kompromitirane, komunističke ideologije i njezinih vlastodržaca s ovih prostora nakon Drugog svjetskog rata”.

Bandić, među ostalim, zaključuje da je odluka o promjeni imena “moralni imperativ”, a njezina provedba “ispit nacionalne i ljudske zrelosti” jer imena trgova i ulica moraju nositi imena “ponajboljih hrvatskih sinova koje protok vremena nije okaljao i koji su uspješno položili ispit povijesnog preispitivanja”.

Neovisni, koji su uz Bandića predlagatelji promjene, naveli su kako smatraju “nedopustivim da u demokratskoj hrvatskoj državi javne površine nose imena koja simboliziraju jugoslavenstvo i totalitarizam, odnosno ideologije koje su negacija i Hrvatske i demokracije”.

Uz ta obrazloženja Bandića i Neovisnih, na prvom sastanku čitat će se i zapisnik sa 30. sjednice Izvršnog odbora G.N.O-a u Zagrebu koji je održan 3. svibnja 1946. kada je donesen zaključak o promjeni imena kazališnog trga.

Tako je u 12. točki tog zapisnika donesen zaključak prema kojem se “u načelu prihvaća izmjena imena dosadašnjeg Kazališnog trga u Titov trg”. Na istoj je sjednici među ostalim ulicama i trgovima Jelačićev trg preimenovan u Trg Republike, Trg N u Trg žrtava fašizma, Zvonimirova je postala Ulica Crvene armije, Krešimirov trg preimenovan je u Trg generalisimusa Staljina, Šuflajeva ulica je postala Masarykova, Javorova je dobila ime Praška, a Samostanska je izmijenjena u Varšavsku.

Na sutrašnjoj sjednici Odbor će donijeti odluku o promjeni imena Trga, a nakon toga će pozvati gradske četvrti i mjesne odbore na mišljenje. To mišljenje nije obvezujuće, pa će se ta točka naći na dnevnom redu Skupštine krajem kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:20