POSKUPLJENJE

SPREMA SE NOVI UDAR NA BUDŽETE ZAGREPČANA Neki će građani odvoz otpada plaćati triput više nego do sada!

    AUTOR:
    • Matija Boltižar

  • OBJAVLJENO:
  • 08.11.2019. u 18:20

Zagreb, 110919.
Otpad na zelenom otoku pored zgrade na Miramarskoj cesti.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Otpad u Zagrebu

Cijene odvoza miješanog komunalnog otpada mogle bi u Zagrebu od iduće godine biti dvostruko pa čak i trostruko skuplje. Naime, Grad Zagreb je u javnu raspravu pustio prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, a najvažniji dio ovih izmjena jest nova cijena javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada.

Naime, prema Vladinoj Uredbi svaki grad i općina morala je propisati fiksni i varijabilni dio cijene, a u zagrebačkoj Gradskoj upravi su predložili da građani ubuduće taj fiksni dio cijene plaćaju 68,57 kuna (s PDV-om) te će ona biti jednaka za sva kućanstva nevezana za veličinu stana ili broj ukućana.

Drugim riječima, istu cijenu fiksnog dijela će plaćati stan od 30 kvadrata kao i onaj od 100 kvadrata. Prema tome, obitelj s četiri člana kućanstva koja živi u stambenoj jedinici veličine 33,4 četvorna metra bi tako ubuduće plaćala skoro tri puta više nego do sada. Ovdje je važno napomenuti da je u cijenu uključen i varijabilni dio cijene koji će ovisiti o broju pražnjenja spremnika, odnosno količini proizvedenog otpada. Prema tome, ako građani koji sada imaju odvoz otpada dva puta tjedno nastave svaki puta iznositi svoje kante onda će im račun biti još veći.

Za koliko, se još ne zna, a Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo, danas nije htjela komentirati cijene varijabilnog dijela računa.

- U varijabilni dio će ulaziti veličina spremnika te učestalost pražnjenja koja će se pratiti kroz elektronsku evidenciju. Oni koji će manje proizvoditi miješanog komunalnog otpada će i imati manje račune – ističe Jozić.

Ako uzmemo u obzir da peteročlana kućanstva koja trenutačno žive u stambenim jedinicama veličine 56,96 kvadrata u prosjeku bi plaćala 57,20 kuna varijabilne naknade (cijena iz ranije predloženog cjenika koji je povučen) onda bi im se s novom fiksnom cijenom od 68,57 kuna ukupni račun popeo na 125,77 kuna. Ako su do sada plaćali 41,70 kuna mjesečno onda je to povećanje od tri puta.

Još jedan novitet jest da se uvodi posebna cijena za poslovne subjekte, odnosno korisnike koji nisu kućanstva. Oni su podijeljeni u sedam kategorija, a fiksni dio cijene vi mogao varirati od 75 do 180 kn mjesečno, uvećano za PDV, plus varijabilni dio. Kako navode iz Zagrebačkog holdinga,

Cijena obvezne minimalne javne usluge (fiksni dio), sukladno Zakonu i Uredbi uključuje troškove nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, prijevoza otpada, obrade otpada (osim troškova zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada), troškove nastale radom reciklažnih i mobilnih reciklažnih dvorišta, prijevoza i obrade glomaznog otpada i vođenja propisanih evidencija i izvješćivanja u vezi s javnom uslugama.

Osim cijene, u izmjenama su predložene i visine ugovornih kazni. Pa tako za nepropisno odlaganje otpada kazne za građane bi mogle iznositi od 250 do 800 kuna, odnosno od 250 do 1.000 kuna za ostale poslovne korisnike.

- Navedenim promjenama želi se potaknuti korisnike usluga da odvojeno predaju otpad, kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, smanjio udio biorazgradivog otpada u nastalom miješanom komunalnom otpadu i ispunila obveza Republike Hrvatske da osigura odvojeno sakupljanje i recikliranje otpadnog papira, otpadnog metala, otpadne plastike i otpadnog stakla te da se do 2020. godine osigura odvajanje 50 posto komunalnog otpada – stoji u priopćenju Holdinga.

Prijedlog izmjena pušten je u javnu raspravu koja će trajati mjesec dana nakon čega će izmjene ići daljnjim tijekom usvajanja. Plan je da, ako sve prođe po planu, spomenute izmjene stupe na snagu od 1. veljače 2020. godine. No, Jozić nam je napomenula kako postoji još jedan uvjet. Naime, Grad, odnosno Čistoća, do tog dana mora uvesti i elektronsku evidenciju otpada. Ako to ne učini, onda se ne mogu ni primijeniti izmjene.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo