BIVŠA ZAMJENICA

ŠVALJEK PODNIJELA OSTAVKU 'Još ću razmisliti o političkom angažmanu, vraćam se na Ekonomski institut'

 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek u petak je podnijela ostavku na dužnost zamjenice gradonačelnika Zagreba i najavila da se vraća u Ekonomski institut.

Švaljek je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi izjavila da u okolnostima kada joj je gradonačelnik Milan Bandić iskazao nepovjerenje te oduzeo punomoć za vođenje Zagreba daje ostavku na dužnost zamjenice gradonačelnika i vraća se na svoj raniji posao u Ekonomskom institutu.

"Planiram se vratiti na svoj posao u Ekonomskom institutu i pokrenuti postupak za izbor u zvanje znanstvenog savjetnika, a o političkom angažmanu ću malo razmisliti", rekla je Švaljek.

Na upit hoće li se vratiti u Gradsku skupštinu i djelovati u klubu neovisnih zastupnika, kako je ranije najavljivala, odgovorila je da će o tome razmisliti i tu odluku donijeti u primjerenom vremenu.

Što se tiče njezine eventualne kandidature za zagrebačku gradonačelnicu, o čemu se u medijima dosta nagađalo, rekla da se o tome može razgovarati tek kada budu raspisani prijevremeni izbori. Prije toga bi gradonačelnik trebao dati ostavku, pa je bespredmetno u ovom trenutku o tome spekulirati, dodala je Švaljek.

"Više ne vidim ni svrhe niti motiva da ostanem na funkciji zamjenice gradonačelnika", istaknula je Švaljek

Poručila je javnosti da se natjecala za dužnost zamjenice gradonačelnika zbog želje da svojih profesionalnim znanjem i iskustvom doprinese stvaranju moderne, stručne i poštene Gradske uprave.

"Rukovodila sam se primjerima najbolje prakse u vođenju gradova, vjerujući da to Zagrepčani očekuju i da su tome dali podršku na lokalnim izborima 2013. godine", naglasila je.

U mučnim i teškim okolnostima hapšenja gradonačelnika, kaže Švaljek, preuzela je odgovornost za vođenje Zagreba i zalagala se za stabilnost i normalno funkcioniranje svih gradskih službi i Zagrebačkog holdinga, usprkos nepovoljnim političkim okolnostima i objektivno narušenoj ravnoteži upravljanja gradom.

Zato je uvjerena kako je Bandićeva odluka o uskraćivanju punomoći i davanju punomoći njegovoj drugoj zamjenici Vesni Kusin politički utemeljena, a ne uzrokovana nekim njenim propustom.

"O političkom angažmanu ću malo razmisliti", rekla je Švaljek

"Smatram da odluka Bandića dodatno destabilizira upravljanje Gradom, te stoga više ne vidim ni svrhe niti motiva da ostanem na funkciji zamjenice gradonačelnika", istaknula je Švaljek i zaželjela Vesni Kusin "snagu i čvrstinu koja će joj biti potrebna u obnašanju dužnosti opunomoćene zamjenice gradonačelnika".

Darinko Kosor: Njena ostavka je moralan čin

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je u petak da je ostavka zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Sandre Švaljek moralan čin i ako se vrati u Skupštinu, imat ćemo jednu dobru zastupnicu više.

"Sandra Švaljek je pet mjeseci vodila grad, pošteno radila posao i u tom imala našu punu potporu. Ako se vrati u Skupštinu, imat ćemo jednu dobru zastupnicu više, ali to ćete od nje čuti u 10 sati na konferenciji za novinare", kazao je Kosor novinarima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini upitan što misli o ostavci Sandre Švaljek.

Švaljek u srijedu rekla kako će u slučaju da ostane bez punomoći za obnašanje dužnosti gradonačelnika podnijeti ostavku te u Gradskoj skupštini aktivirati mandat i osnovati klub nezavisnih gradskih zastupnika.

Vezano uz potez gradonačelnika Milana Bandića, koji je jučer Vesnu Kusin ovlastio za poslove vođenja Grada, rekao je da je taj potez potpuno legitiman.

"Bandić je mogao prenijeti svoje ovlasti na drugu zamjenicu i to je potpuno legitimno. Može i sutra podnijeti ostavku i bit će izbori", kazao je Kosor. Dodavši kako je i ranije imao dobru suradnju s Kusin, rekao je da će HSLS podržati sve dobre prijedloge koji dođu na dnevni red Skupštine.

Istaknuo je i da ga nije iznenadio timing koji je Bandić izabrao, jer jako dobro poznaje Bandića i bio je "99 posto uvjeren da će opoziv Švaljek biti jučer".

"Bandić je to napravio u pravom trenutku kada je sjednica Gradske skupštine i svi mediji su tu te kada to može izazvati najveću pažnju. S Bandićem sam surađivao petnaest godina i taj potez me ničim nije iznenadio", istaknuo je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:10