MINISTARSTVO SELI STUDENTE

Traži se novi prostor za Istarski klub, stanari odahnuli

 Marko Todorov / CROPIX

Klub studenata Istre “Mate Balota”, koji se trenutno nalazi u samom centru Zagreba, morat će se preseliti iz svog prostora u Ilici 13, potvrdili su nam to jučer iz Ministarstva državne imovine. Kao razlog naveli su brojne pritužbe stanara zgrade koji su posljednjih nekoliko dana intenzivno tražili njihovo iseljenje.

- Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ potpisao je ugovor o najmu s Gradom Zagrebom, no kada je prostor prešao u državno vlasništvo, po sili zakona taj ugovor je raskinut. Dobili smo podosta pritužbi od stanara zgrade koji su se žalili da studenti u tom prostoru puštaju glasnu glazbu te uništavaju imovinu zgrade, zbog čega smo zaključili da je najbolje rješenje za stanare i studente da se klub preseli na alternativnu lokaciju - poručili su iz ministarstva te dodali kako će ministar Goran Marić uskoro dogovoriti sastanak s predstavnicima kluba na kojemu će riješiti pitanje njihova budućeg smještaja.

Pitali smo jesu li provjerili pritužbe stanara te su nam potvrdili kako su obavili očevid na kojemu su utvrdili samo da je “prostor u lošem stanju”. Upitali smo i za mogući interes za spomenuti prostor, no naveli su kako trenutno nemaju nikakvu ponudu za najam ili kupovinu toga prostora. Stanari su nam pak rekli kako se već više od 50 godina žale na ponašanje studenata koji, kako kažu, uriniraju te povraćaju po stubištu i u haustoru, konstantno puštaju glasnu glazbu te općenito uznemiravaju druge stanare.

- Godinama trpimo teror studenata. Ne smijemo im ništa napraviti, a nitko nam iz Grada nije htio pomoći. Zvali smo i policiju, pisali su im prekršaje, no nitko nije nikada nešto poduzeo da ih iseli. Ministarstvo nam je sada zadnja slamka - kaže stanar Edi Anušić.

Stanari nam kažu kako su se u više navrata pokušali dogovoriti sa studentima, a zadnji pokušaj mirenja bio je 2007. godine. Nakon toga su prekinuli bilo kakav način komunikacije te se okrenuli pisanju dopisa nadležnim institucijama te pozivanju policije na bilo kakvo kršenje kućnog reda i mira.

Iz Kluba studenata nisu htjeli ništa komentirati u vezi mogućeg iseljenja te su nas podsjetili samo na priopćenje koje su poslali prije nekoliko dana.

- Moramo istaknuti da je predmet još uvijek otvoren, pregovori su u tijeku i Ministarstvo državne imovine pokazalo je želju za dijalogom, za koji se nadamo da će izroditi adekvatno rješenje situacije. Smatramo da u takvoj situaciji nije potrebno dizati tenzije koje stvaraju dodatan nepotrebni pritisak - rekli su iz Kluba.

Podrška studentima došla je iz cijele Istre, a istarski župan Valter Flego uputio je Mariću otvoreno pismo gdje traži od ministarstva da povuče svoju odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:40