REPLIKA SLAVNOG DJELA

UMJETNIK IVAN KOŽARIĆ ‘Tražit ćemo od grada Zagreba da makne kopiju mog Prizemljenog Sunca’

Jučer je ispred zgrade Muzičke akademije postavljena skulptura gotovo identična poznatoj kugli iz Bogovićeve
 CROPIX

Pred zgradu Muzičke akademije jučer je postavljena svijetlonarančasta kugla, posljednja od tri skuplture koje je arhitekt Milan Šosterič namijenio za uređenje zapadnog dijela Trga maršala Tita.

Taj čin odmah je podigao prašinu u umjetničkim krugovima. Kugla je, naime, gotovo identična Prizemljenom Suncu Ivana Kožarića koju je Šosterič originalno i želio premjestiti iz Bogovićeve pred Muzičku akademiju. No, kipar se s tom idejom nije složio.

Svatko tko se sjeti

- Nisam znao da će, unatoč tome što nisam odobrio premještanje Prizemljenog Sunca, arhitekt pred svoju zgradu staviti skulpturu identičnu mojoj, samo druge boje. Pa to nije u redu, jer znači da bi sada svatko tko se sjeti po gradu mogao postavljati kugle slične mojima. Prizemljeno Sunce već se dugo nalazi u Bogovićevoj i ne može ga netko sada seliti - negoduje Ivan Kožarić.

O umjetnikovim djelima brigu je preuzeo njegov nećak, arhitekt Filip Kožarić, koji je najavio da će se za pomoć obratiti Gradu i zamoliti da se sporna kugla ukloni.

- Činjenica je da se Prizemljeno Sunce prije nalazilo na jednom otočiću na Trgu maršala Tita, no kasnije je premješteno u Bogovićevu i tu stoji već dugo. Šosterič se vodio idejom da ga vrati na originalnu lokaciju, no nakon što je to Ivan Kožarić odbio, krenule su glasine da će arhitekt svejedno postaviti kuglu manjih dimenzija ili drugačije boje jer smatra da kipar ne može posjedovati pravo na zlatnu kuglu.

Zabune oko autora

No, dogodilo se to da sada prolaznici misle da je i kugla pred Muzičkom akademijom djelo Ivana Kožarića, što je nedopustivo. Od Grada i relevantnih tijela ćemo tražiti da se ta kugla ukloni - kazao je Filip Kožarić, nećak velikog kipara.

Značaj Prizemljenog Sunca objasnila je dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić s odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta koja je tu skulpturu proglasila jednom od najvažnijih u Zagrebu. - Značajna je u kontekstu Kožarićeva opusa jer sintetizira njegova ranija istraživanja i promišljanja forme - kaže.

Pravni problem?

Likovni kritičar Branko Franceschi smatra kako se oko postavljanja sporne skulpture moralo dogovoriti s autorom te poštivati njegovu odluku. - Prvotna arhitektova ideja bila je da se Prizemljeno Sunce preseli iz Bogovićeve ispred Muzičke akademije što bi ga svelo na puki fragment druge instalacije - tvrdi kritičar Antun Maračić. Bio bi to smiješni “triptih” Picelja, Kožarića i samog arhitekta Šosteriča čiji je prilog skulptura Igle. To nije samo nesporazum nego i bespravno uzimanje djela i pretvaranje u fragment - smatra Maračić.

No, arhitekt Milan Šosterič ne obazire se na kritike. Kako je objasnio, njemu je za vizualni sklad ispred Muzičke akademije trebala upravo forma kugle, a u ostvarenju te ideje nije ga omela Kožarićeva odbijenica da za to posluži Prizemljeno Sunce.

‘Ljudima se sviđa’

- Ne obazirem se na tonove koji stavljaju upitnik iznad mog konačnog rješenja. Koliko sam imao prilike čuti ljudi se već fotografiraju s kuglom prislanjajući uz nju lice kao kada se fotografirate s nekim tko vam je zaista drag. Tako da sam ja prezadovoljan efektom koji sam postigao. Treba plivati svoju stazu i ne obazirati se na druge ako želite biti uspješni - poručio je Šosterič.

Skulptura postavljena pred Akademiju učinila je posve besmislenom poznatu ambijentalnu instalaciju Prizemljeni Sunčev sustav. Uklopivši ih u Kožarićevo Prizemljeno Sunce, Davor Preis je 2004. postavio svojih 9 prizemljenih planeta. Planeti su pritom postavljeni na razmjernim udaljenostima od djela u Bogovićevoj da bi u smanjenom omjeru odrazili udaljenosti ostalih planeta od Sunca.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:34