Za svaki od deset tisuća stupića zaradio 300 kuna

Obrtnik Josip Tržec želi ući u povijest kao autor autohtonih zagrebačkih cestovnih stupića pa je autorski zaštitio izgled stupića što ih gradom postavljaju Zagrebačke ceste. 



Tako je u više od desetak godina po gradu postavljeno oko desetak tisuća Tržecovih stupića, a za svaki od njih njegovoj je tvrtki, Metalproduktu, isplaćeno 300-tinjak kuna. No, Tržec je svoje “autohtone zagrebačke stupiće” postavio i po Rijeci, Slavonskom Brodu, Karlovcu...



Inače, Tržecov Metalprodukt je jedina tvrtka u Zagrebu koja može proizvoditi spomenute stupiće specifične po svom šesterokutnom obliku te grbu Grada Zagreb.



- Stupići su napravljeni od aluminija i svaki teži oko 18 kilograma. Većina ih je srebrno-siva jer smo primijetili da se na toj boji prljavština najmanje vidi - počeo je razgovor obrtnik Tržec.



Prisjetio se da su gradske vlasti početkom 90-ih došle na ideju da se unificira izgled svih gradskih detalja poput stupića, koševa za smeće, klupa u parku i ostaloga.



- Osmislio sam i proizveo devet različitih prototipova stupića, a gradske su vlasti odabrale ovaj, sada već svima poznati oblik - priča obrtnik Tržec. Kaže da je do tada u gradu, samo u jednom parku, bilo postavljeno i po nekoliko potpuno različitih klupa.



- Samo sam na Tomićevim stubama primijetio osam različitih modela prečki na rukohvatu jer svaki put kad se nešto radilo došla bi druga tvrtka koja bi postavila drugačiju štangu  - priča Tržec i dodaje da su to detalji koje ljudi svaki dan ni ne primjećuju. Na ideju da autorski zaštiti stupiće došao je kad je vidio da brojni europski gradovi imaju svoje stupiće.



Ljevaonica Metalprodukt izrađuje zvona



- U posljednjih deset godina proizveli smo oko stotinu zvona za crkve u cijeloj Hrvatskoj. Najjača konkurencija nam je rimska ljevaonica od koje brojne crkve po Hrvatskoj naručuju zvona - priča Josip Tržec, vlasnik Metalprodukta kojeg su nedavno posjetili čak iz jednog američkog grada u želji da od njega naruče zvono za svoju crkvu.


Vanja Nezirović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:55