FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila poslovna izvješća Holdinga, ZET-a, ZV-a, ZICER-a i ZCGO-a za prvih šest mjeseci

Zagrebačka Gradska skupština
 Ranko Suvar / CROPIX

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici prihvatili poslovna izvješća uprava Zagrebačkog holdinga (ZH), ZET-a, Zagrebačkog velesajama (ZV), Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO), za prvih šest mjeseci ove godine.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban rekla je da je društvo ZH u prvom polugodištu ove godine ostvario dobit od 58 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani predstavljalo za 19,8 milijuna kuna bolji rezultat u poslovanju.

Kroz ta dva usporedna razdoblja društvo je ostvarilo veću operativnu dobit za 1,6 milijuna kuna, dok je iz financijskih aktivnosti smanjen gubitak za 18,2 milijuna kuna. Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila dobit od 65,5 milijuna kuna, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja za 9,7 milijuna kuna bolji rezultat u poslovanju. Kroz ta dva usporedna razdoblja Grupa je ostvarila veću dobit iz operativnih aktivnosti za 13,8 milijuna kuna, dok je iz financijskih aktivnosti ostvaren lošiji rezultat za 4,1 milijun kuna.

Društvo ZH ostvarilo je 66,1 milijun kuna investicija, a Grupa je ostvarila 164 milijuna kuna investicija. Društvo Zagrebački holding je na dan 30. lipnja ove godine zapošljavao 5285 radnika, a Grupa je zapošljavala 7786 radnika. Rekla je da je za tri posto povećan broj radnika kad se govori o ZH-u, te za dva posto kad se govori o Grupi Zagrebačkog holdinga.

Direktorica ZET-a Ljuba Romčević Žgela rekla je da je ZET u prvom polugodištu ove godine ostvario dobit od 14 milijuna i 475 tisuća kuna kao razliku ukupnih prihode od 590 milijuna i 378 tisuća kuna i ukupnih rashoda u iznosu od 575 milijuna i 900 tisuća kuna. Rekla je i kako je u istom razdoblju prošle godine ZET ostvario gubitak od 53,8 milijuna kuna.

Direktorica Zagrebačkog velesajma (ZV) Dina Tomšić rekla je da je ZV u prvom polugodištu ove godine ostvario gubitak od oko 850 tisuća kuna. Ukupni prihodi iznosili su oko 35 milijuna kuna, što je u odnosu na plan 55 posto godišnje realizacije. Rekla je i da su povećani prihodi u odnosu na plan od 12 posto. U strukturi prihoda je povećanje od sedam posto iz osnovne djelatnosti sajmova i događanja, a 0,1 posto je povećanje iz djelatnosti zakupa, a preostali prihodi odnose se na ostale poslovne prihode i njihov rast.

Pomoćnik direktora Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) Marko Helfrih naveo je da je ZICER u prvih šest mjeseci ove godine ostvario pet milijuna i 915.546 kuna prihoda, a od toga je 47 posto prihoda iz projekata Europske unije. Istaknuo je da je u svibnju ove godine revizorska kuća ocijenila da su njihovi financijski izvještaji istiniti i da fer prikazuju financijski položaj društva i financijsku uspješnost za 2018. godinu.

Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) Igor Zgomba rekao je da je ZCGO u prvom polugodištu ove godine radio na pripremnim aktivnostima na izgradnju postrojenja za gospodarenje otpadom. Istaknuo je da rade na tri ključna postrojenja.

ZCGO je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario ukupne prihode u iznosu 3.522.549 kuna i ukupne rashode u iznosu 3.522.394 kune. Vrijednost imovine i njezinih izvora na dan 30. lipnja 2019. iznosila je ukupno 4.815.925 kuna, što je za 49,4 posto više nego na dan 31. prosinca 2018. Plan investicija ZCGO-a je u prvih šest mjeseci ove godine s osiguranim izvorima financiranja iznosio 2.907.438 kuna, a od toga je u tom razdoblju ostvareno 99,1 posto planiranih investicija.

Gradski zastupnici raspravljali su objedinjeno o poslovnim izvješćima uprava svih pet trgovačkih društava. Kod glasovanja su poslovno izvješće ZICER-a jednoglasno prihvatili dok su izvješća ostalih trgovačkih društava prihvatili većinom glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:10