FEKALNE VODE U POTOKU

'ZBOG SMRADA NE MOŽEMO OTVORITI PROZORE!' Umjesto najljepše gradske šetnice, stanari dobili izvor zaraze

 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Umjesto jedne od najljepših gradskih šetnica, koja ima je obećana još prije 10 godina, stanari ulice Matuni između Bijenika i Mikulića dobili su izvor fekalija zbog čijeg nesnosnog smrada ne otvaraju prozore.

Ako žele zaobići zaraženu vodu koja se slijeva niz makadam i direktno ulijeva u obližnji Veliki potok, djeci i roditeljima koji onuda znaju prolaziti prijeti ozbiljna opasnost da upadnu u neki od desetak šahtova dubokih tri metra s kojih su davno ukradeni poklopci.

U strahu od zaraze i najezde štakora kojih je, kažu, sve više, u nekoliko su navrata tijekom posljednje tri godine zvali sanitarnu inspekciju, koja nije reagirala, tvrdeći kako je to u nadležnosti grada. Zatim su prije dva tjedna alarmirali Holdingovu podružnicu Vodoopskrbu i odvodnju, gdje im je rečeno kako će poslati inspekciju.

Zagreb, 220317.
Ulica Matuni, potok Crnomerec.
Ogromna kolicina fekalija izlijeva se u potok Crnomerec.
Na fotografiji: Darko Klasic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Uzrok zagađenju koji ozbiljno prijeti postat će zdravstveni problem, tvrde okolni stanari, stotine kuća i urbanih vila nisu spojene na kanalizaciju nego na septičke jame koje su počele propuštati fekalije u zemlju ili direktno na cijev koja izvire na planiranu šetnicu kraj potoka. Zemlja se urušila i zatrpala cijev, ali zagađena voda i dalje probija.

- Uzmite si čizme i gas masku ako namjeravate dolaziti. Otkad je zatoplilo to je katastrofa, a na ljeto su tu doslovno neće moći živjeti. Evo slike Zagreba, negdje otvaraju fontane, a negdje je situacija koja bi se mogla pretvoriti u ozbiljnu zdravstvenu prijetnju. Institucije će reagirati vjerojatno tek kad se netko razboli. A nešto će se sigurno desiti, netko će dobiti neku gadnu zarazu!

Prije svakih izbora nam to obećavaju, a kad izbori prođu, sve ostaje po starome. A na ovom području je oko 10 tisuća ljudi s područja gornjeg dijela Bijenika i Mikulića, navodno elitnih kvartova, koji su bez kanalizacije - tvrdi Darko Klasić, vijećnik četvrti Črnomerec koji živi nedaleko od izvora zagađenja.

Poslali smo upit Gradu, ali nam do zaključena ovog izdanja nisu odgovorili. Međutim, pronašli smo izvješće sa sjednice Gradske skupštine iz 2014. godine u kojem stoji kako se “na predmetnoj dionici vodotoka opaža nestabilnost i erozija obala i pokosa s mnogo nanosa i kamenja što ukazuje na bujični karakter vodotoka, naročito na uzvodnijim dionicama”. Tvrdi se i kako su 22 klizišta na tom području sanirana, ali stalno nastaju nova. O gradnji šetnice u dokumentu piše da bi uz odgovarajuće hortikulturno uređenje predstavljala “Zapadna ulazna vrata Zagrebačke gore - Medvednice” te bi uz određene sadržaje, na početnoj dionici, ujedno bila i edukativna staza za školarce.

'Divlju kanalizaciju gradili su građani'

U Vodoopskrbi i odvodnji kažu kako su za postojeće stanje krivi građani koji su putem akcija mjesnih zajednica gradili kanalizaciju koja završava u koritu potoka.

- Grad Zagreb je u okviru sanacije klizišta, uređenja korita potoka kao i gradnje sabirnog kanala realizirao projekt do neposredno prije križanja Velikog potoka s ulicom Matuni, ali su, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, radovi zaustavljeni na dijelu gradnje mosta odnosno propusta iznad potok - kažu. U planu je projektiranje 7,2 km kanalizacije za naselja Mikulići, Fraterščica, Lukšić i Bijenik s dovodom otpadnih voda na Centralni uređaj za pročišćavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:14