SPORNA SITUACIJA

ZET-ov VOZAČ JE NIJE PUSTIO U AUTOBUS JER NIJE MOGLA SKLOPITI ROMOBIL KOJI MORA KORISTITI ZBOG DIJAGNOZE 'Zatvorio mi je vrata pred nosom i otišao'

 HANZA MEDIA

Zagrepčanku Sandru Mehić vozač ZET-a nije pustio u autobus zato što nije sklopila romobil koji joj pomaže da se kreće budući da je u teškom zdravstvenom stanju, a iz ZET-a objašnjavaju da se vozač samo pridržavao odluke o prijevozu putnika te da se romobil ne smatra invalidskim pomagalom, piše RTL.

- Pomalo tužna, bijesna, ali i nemoćna u totalno besmislenoj situaciji, pišem ovaj status. Oni koji me znaju, upoznati su s mojim zdravstvenim stanjem, znaju da mi pri fizičkom naporu treba kisik i da se teško krećem. I da bih sebi olakšala kretanje, nabavila sam si električni romobil koji mi zaista super dođe jer se mogu kretati da ne ovisim o drugima.

Međutim, za neke relacije moram koristiti javni prijevoz i sinoć pokušam ući u ZET-ov autobus i kaže mi vozač da moram sklopiti romobil. Ja mu govorim da ne mogu, ali on inzistira i na kraju zatvori vrata i ode! Da objasnim, romobil je težak preko 10 kilograma i ne mogu ga nositi, napisala je Mehić u svom statusu u četvrtak.

- Romobil mi služi kao pomagalo jer zbog specifičnosti dijagnoze ne postoji pomagalo propisano od strane HZZO-a, objašnjava Mehić koja je poslala upit ZET-u, ali joj nisu odgovorili nego su odgovorili kada su dobili upit od Narodnog radija i Grada Zagreba.

- Izražavamo žaljenje zbog opisane situacije i poteškoća s kojima se gospođa susreće prilikom putovanja, međutim, vozači svoj posao obavljaju u skladu s odlukom o prijevozu putnika kojom se nastoji osigurati sigurno putovanje u javnom prijevozu.

Navedeno prijevozno sredstvo, iako vjerujemo da uvelike pomaže gospođi pri kretanju, ne smatra se invalidskim pomagalom, kao što su kolica za osobe s invaliditetom, koja se ne moraju sklapati prilikom ulaska u vozilo javnog gradskog prijevoza jer su jedini način pomoću kojeg se takve osobe kreću, i za koja postoji predviđen prostor u tramvajima i autobusima. Nesklopljeni romobil predstavlja određenu opasnost za ostale putnike ukoliko dođe do neke nepredviđene situacije u prometu, stajalo je u odgovoru ZET-a.

U kratkom razgovoru za Vijesti.hr, Sandra Mehić je kazala da razumije vozača ZET-a "koji je samo radio svoj posao", ali da ne razumije Upravu ZET-a. - Da bar možemo naći neki kompromis pa da me pusti na druga vrata, ja da doguram romobil metar do mjesta gdje stoje kolica i onda da ga sklopim. To bi mi bilo super, kad već ne daju da bude nesklopljen, kazala je Mehić.

U svom statusu se pita u kakvom to društvu živimo kad se nema sluha za ovakvu njezinu situaciju. - Pokušavam maksimalno biti samostalna u svojoj borbi, i bez nečije pomoći obavljati stvari koje još uvijek mogu, ali svako malo nailazim na prepreke, bilo u vidu ZET-ovaca, bilo u vidu stričeka koji se dere na mene jer sam stala na mjesto za invalide, a kartica sigurno nije moja ili tete na šalteru koja me poprijeko gleda ako ne čekam red, jer gle čuda invalidi imaju prednost, a ja sam mlada i ne mogu biti bolesna, napisala je Mehić u statusu.

- E pa nažalost, mogu i dala bih sve na svijetu da nisam i da ne moram moliti da me se pusti u bus s romobilom, dala bih sve da nemam invalidsku karticu i da mogu čekati u redu i stajati satima ako treba! Ali, moram i ne žalim se na to, pokušavam izvući najbolje što mogu iz svega, ali svako malo dobijem pljusku! Želim samo malo razumijevanja i ljudskosti, kako za mene tako i za druge koji su u sličnoj situaciji. Nadam se da će se naći netko razuman u svemu ovome i da će pozitivno odgovoriti na moju molbu, zaključila je u statusu, piše RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:28