NORA KRSTULOVIĆ

ŽENA KOJA JE POKRENULA REGISTAR IZDAJNIKA NA INTERNETU 'Crnoja je otišao, ali ovdje se još uvijek noga u dupe smatra korakom naprijed'

Nora Krstulović, članica kolektiva SKROZ, govori o svojoj inicijativi osnivanja registra izdajnika
 Nenad Dugi/CROPIX

1. Nora, koji su vaši motivi da ste se ovaj tjedan toliko angažirali u prosvjedima protiv izbora dvaju novih ministara?

- Nisam samo ja, nego cijeli kolektiv. A zašto, to je jednostavno: Sloboda narodu, smrt fašizmu!

2. Idemo redom. Kako vam je sinula ideja o osnivanju registra izdajnika i što ste upisali u svoju ‘izdajnicu’?

- Refleksno. Koga moj upis zanima, neka ga potraži, ali odmah priznajem, ima puno boljih i važnijih.

3. Što je za vas izdaja i koji upis vam je najviše u duhu onoga što ste htjeli napraviti registrom?

- Odbijamo bilo koga izdvajati. To bi bila izdaja izdaje. A izdaja je - zlo.

4. Meni je ipak najbolji onaj sprejem na Crnojinoj baraci 85G. Evo, dok pričamo, Crnoja je dao ostavku. Tko je tu koga izdao?

- Sudeći prema izjavama nadređenih mu u stranačkoj i dužnosničkoj hijerarhiji, tom je ostavkom, umjesto političkim vritnjakom, vlast u Hrvatskoj izdala zdrav razum. Doduše, ovdje se tradicionalno i noga u dupe smatra korakom naprijed.

4. a) Što inače radi vaš umjetnički kolektiv SKROZ?

- Upravo smo usred proba za predstavu ‘Priroda i društvo’ u ZKM-u. Uvod u kapitalizam za početnike, i to na primjeru autorskog prava u doba digitalne ekonomije. Premijera je 5. ožujka pa navratite.

5. Aktivno ste sudjelovali u prosvjedu protiv imenovanja novog ministra kulture. Sad se pišu i peticije, a on je demantirao da je homofob i ustašofil. Je li vas u to uvjerio?

- Lako što nije mene. Mislim da nije nikoga.

6. Da, lijepo Dolenčić kaže da ‘ne poznaje nikoga tko poznaje njega’. Što vam najviše smeta u njegovu programu: gašenje trećeg radijskog programa, nekih festivala ili...?

- Antifašizam je ustavni temelj ove države. Osoba koja ga negira, ruši ustavni poredak. I takva osoba ne smije i ne može biti ministar.

7. Ne znam zašto se čudite programu konzervativno-desno-klerikalne Vlade koja ima drukčiji pogled na kulturu. Tko bi za vas bio bolji kandidat iz tog kruga?

- Ne čudim se programu jer ga - nema. Istovremeno, kao praktična vjernica i uvjerena ljevičarka bila bih sretna da ova zemlja ima kvalitetnu desnicu. Ravnoteža je sve. Ali mi još ni libelu nismo postavili.

8. Kako mislite da će se sada provoditi program dodjele bespovratnih sredstava neprofitnim medijima? Hoće li nepodobni odjednom postati podobni i neprofitabilni?

- Dogodit će se, bojim se, ono što sam u svojim primjedbama prije par godina napisala Ministarstvu kulture. Neće biti potrebno promijeniti niti jedno slovo programa, ali će svejedno novac dobiti neki sasvim drugi mediji. I to ide na dušu prošle Vlade.

9. Koliko vidim, vama niti ne treba državni novac jer ste revitalizirali portal teatar hr. i naplaćujete pretplatu. Kako uspijevate bez državnih potpora?

- Prije pet godina odlučila sam prestati uopće aplicirati za javna sredstva jer su uvijek podrazumijevala političke pritiske, tko god da je bio na vlasti. Uspijevamo nekako preživjeti jer smo jedini i jer je podrška našem poslovnom modelu svojevrsna demonstracija solidarnosti, ali to nije recept. Kulturu nikako ne treba prepustiti isključivo raljama tržišta jer ono ne poznaje javni interes i preferira neukus.

10. Kakve poruke iščitavate iz prijetnji Nini Violić zbog angažmana u prosvjedu protiv ministra?

- Užasno mi je žao što se Nina našla u toj, doduše posve očekivanoj, situaciji. Aktivizam ima svoju cijenu, a ona je ovdje - golema. Ako mene prisile da odustanem i odem, smatrat ću to svojim porazom, a ne njihovom pobjedom. A dragi Bog zna da sam tvrdoglava. Odbijam biti žrtva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:07