Burmanski pitoni proždiru američke krokodile

Uvezeni azijski pitoni, koje su neodgovorni vlasnici pustili u američku divljinu, ili su sami pobjegli iz kuća i pet shopova, udomaćili su se posljednjih godina u močvarnim područjima te zemlje i postali pravi superpredatori, javljaju lokalni mediji.



U srazu s njihovom golemom mišićnom masom više nijedna životinja nije sigurna, ni mačke ni psi, ni krokodili, pa čak ni ljudi. Prošli tjedan jedan je takav monstrum duži od pet metara udavio dvogodišnju djevojčicu.



U močvarama parka Everglades u južnom dijelu Floride pitoni su u posljednjih 17 godina postupno istisnuli krokodile na vrhu hranidbenog lanca. Većina njih pobjegla je iz trgovina kućnim ljubimcima tijekom razornog udara uragana Andrewa. U gotovo idealnom okolišu, punom hrane, a bez prirodnih neprijatelja ti su hladnokrvni gmazovi doživjeli pravu populacijsku eksploziju.



Prošle godine turisti u Evergladesu svojim su očima svjedočili pobjedi zmije nad aligatorom u borbi koja je trajala gotovo cijeli dan. 2005. godine snimljena je fotografija pitona koji je progutao aligatora dugog gotovo dva metra, međutim, ova je životinja bila toliko velika da se zmija doslovno raspukla (fotografija gore).



Amerikanci u posljednje vrijeme imaju velikih problema sa životinjama koje su uvezene u njihove ekosustave iz drugih dijelova svijeta. Egzotični kućni ljubimci ondje su vrlo popularni, a zakoni koji ograničavaju njihov uvoz i držanje nisu naročito strogi. Kada postanu preveliki za vlasnike oni ih često puštaju u divljinu.



Od 2004. u SAD je uvezeno više od 140.000 pitona, a njihova je cijena u trgovinama skromnih 20 dolara. Procjenjuje se da u močvarnim šumama Floride danas živi oko 100.000 ovih golemih zmija.







Sličan problem Amerikanci imaju sa zmijoglavom ribom koja je uvezena iz Azije, a u posljednje se vrijeme udomaćila u mnogim rijekama i jezerima SAD-a. Pretpostavlja se da je stigla preko istočnjačkih restorana koji njezino meso smatraju delikatesom.  (njd)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:15