ZAGONETKA

DEN HAAG, SCHEVENINGEN I POSMRTNI OSTACI Na plaži pronađene tri urne s pepelom pokojnika, tamo su stigle zahvaljujući nevjerojatnoj nespretnosti

 Wikipedia

Nizozemska dostavna tvrtka se ispričala zbog 'neugodnog' incidenta kad su se tri urne ispunjene ljudskim pepelom našle na plažama u okolici Haaga, što je izazvalo spekulacije o tome kako su se našle na toj lokaciji, piše The Guardian.

RTL News je objavio da urne, koje su u zadnjih pet dana pronašli učenik, ribar i žena na plažama Katwijk i Noordwijk sjeverno od Haaga sve potječu iz istog krematorija u Njemačkoj.

Aluminijske urne su na sebi imale utisnut datum rođenja, smrti i kremacije pokojnika, a pisalo je i 'za kolekciju' Greifswald krematorija u pokrajini Mecklenburg-Vorpommern na sjeveru Njemačke, skoro 750 km daleko.

- Pogledali smo što je u njima jer smo mislili da su mogle služiti kao paravan za nešto drugo, recimo za krijumčarenje droge, kazao je 14-godišnji Maarten van Duijn koji je jednu od urni pronašao sa svojim ocem.

- Ispostavilo se da su to zaista ljudski ostaci. Pa smo započeli istragu, i što smo više znali to se stvar činila bizarnijom.

Njegov otac Leen je novinarima rekao: - Nakon 30 godina obilaženja plaže, mislio sam da sam sve već vidio, ali nisam ispunjenu urnu. Prazne ponekad more nanese na plažu nakon što je netko istresao pepeo na moru, ali tri sasvim pune?

U Njemačkoj je, s rijetkim izuzecima zabranjeno držati pepeo u vrtu ili unutar doma, tako da pepeo gotovo uvijek završi kod pogrebnika. Pokop na moru je dozvoljen samo u posebnim biorazgradivim urnama, što ove očito nisu bile.

Javno tužiteljstvo Greifswalda u Njemačkoj je najavilo istragu da bi se utvrdilo je li postojalo kršenje zakona poput onog o vandalizmu na grobljima.

Međutim, u srijedu je nizozemska dostavna tvrtka Trip Scheepvaart iz Scheveningena kod Haaga objavila da je planirani grupni pokop na moru krenuo u krivom smjeru kad je kutija koja je sadržavala tri urne 'ispala iz ruke službenika preko ograde'.

Glasnogovornica tvrtke je za medije kazala da je tvrtka sad pokopala sadržaj dvije od tri urne u moru, a uskoro će se isto napraviti s trećom. Razmišljaju o tome na koji način će se ispričati rodbini umrlih zbog ovog incidenta, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:03