INOVATIVNA METODA

DOKTOR ZA NEPLODNOST OPLODIO SVOJE PACIJENTICE VLASTITOM SPERMOM No neće u zatvor jer to nije zakonom zabranjeno!

 
 Ilustracija / Profimedia, Peter Bánoš - ČIF

Bivši doktor za neplodnost iz američke države Indiane, optužen da je svoje pacijentice oplođivao vlastitom spermom, na sudu je priznao da je u istrazi lagao, no ipak zbog toga neće u zatvor, javlja Fox News. Donald Cline (79) od suda je dobio tek jednogodišnju suspenziju.

Kad je prvi put optužen da je u tretmanima koristio vlastitu spermu, isprva je odbacivao optužbe. No, 18 mjeseci kasnije priznao je da je koristio vlastitu spermu kad ona donora nije bila dostupna. Cline je to, pretpostavlja se, učinio pedesetak puta.

Doktor je izbjegao zatvorsku kaznu jer zakon Indiane izrijekom ne brani liječnicima za neplodnost da koriste vlastitu spermu.

'Ne samo da je Cline zloupotrijebio povjerenje svojih pacijentica, već će njegovi postupci imati dugoročan utjecaj na brojne obitelji', rekao je tužitelj Terry Curry nakon izrečene presude.

Testovi utvrđivanja očinstva pokazali su da je Cline, inače u mirovini od 2009., vjerojatno otac najmanje dvoje djece svojih pacijentica, no dodatni DNA testovi mogli bi pokazati da je takve djece vjerojatno i puno više, čak dvadesetak.

Pixabay/Marion County Sheriff's Office

Neka od te djece već su odrasli ljudi koji su se obratili sudu 2014. godine kad su posumnjali da je doktor u liječenju neplodnosti koristio vlastito sjeme. Sud je zabilježio šest slučajeva iz sedamdesetih i osamdesetih godina u kojima postoji sumnja da je Cline otac tada začetoj djeci. Svojim je pacijenticama rekao da su primile spermu medicinskog osoblja ili studenata medicine, te da isti uzorak sperme nije korišten više od tri puta.

'Kad netko ovako prevari drugu osobu, pogotovo ako se radi o liječniku, mora preuzeti odgovornost. Želim da ovo od čisto etičkog, postane i zakonsko pitanje', rekla je Liz White, jedna od oštećenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:08