NERAZJAŠNJEN MISTERIJ

FOTO, VIDEO: RUPE U ZEMLJIOTVARAJU SE PO CIJELOMSVIJETU PA I U HRVATSKOJ Nestaju ljudi, ali i čitave zgrade!

 CROPIX / AFP

Ekipe za spašavanje na Floridi obustavile su pokušaje da dođu do tijela Jeffa Busha koji je poginuo u Tampi kad se u podu njegove sobe otvorila rupa u koju je propao zajedno s krevetom.

Vjeruje se da je Jeff Bush (36) mrtav. Pet članova njegove obitelji spremalo se za spavanje kad su čuli glasan prasak i Jeffov krik. Kad su došli do sobe vidjeli su da je cijeli pod propao u rupu dublju od 10 metara a vatrogasci i ekipe za spašavanje morali su obitelj evakuirati iz kuće zbog straha od daljnjeg urušavanja.

- Nikako ne možemo doći do tijela, a da ne ugrozimo živote nekoga iz ekipe za spašavanje, rekla je glasnogovornica vatrogasne službe Hillsborougha Jessica Damico koja je objavila da prekidaju potragu.

Ovakvi slučajevi sve su češći, a slični primjeri zabilježeni su diljem svijeta.

Dosad je vjerojatno najstrašniji primjer gdje se zemlja doslovno otvorila zabilježen u Gvatemali. U bezdanu je nestala čitava trokatnica, a stradalo je 15 ljudi. Vlasti u Gvatemali rupu objašnjavaju kao posljedicu velikih kiša izazvanih uraganom Agatha 2010. godine.

Prošle su godine u kolovozu sigurnosne kamere na Tajvanu zabilježile kako se zemlja ruši pod nogama čovjeka. Spasilačke ekipe su da izvukle, no preminuo je od zadobivenih ozlijeda.

Istog mjeseca u američkoj saveznoj državi Idaho Sonia Lopez (32) poginula je kada je automobilom uletjela u rupu koja se otvorila na autocesti.

U lipnju 2011. 15-godišnja djevojčica stradala je kada se, nakon velikih kiša, rupa pojavila na autoputu u saveznoj američkoj državi Utah.

U kineskom gradu Guangzhou ogromna rupa progutala je pak novu zgradu bez stanara pokraj nove stanice metroa.

No, takvi slučajevi se događaju i kod nas. Mladić u dobi od 22 godine pronađen je 15. veljače mrtav u deset metara dubokoj rupi na livadi kod Selnice. Samo stotinjak metara od najbližih kuća došlo je do urušavanja tla, pri čemu je nastala rupa široka jedan metar i duboka deset metara.

Puno veća rupa u zemlji 26. veljače stvorila se u blizini bivšeg rudnika kod Drniša. Otvorio se ponor dubok 100 i dug 70 metara, na sreću, nitko nije stradao, a policija je područje ogradila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:11