VAL ANTI-INTELEKTUALIZMA

'INTERNET JE IZUMLJEN U INDIJI PRIJE VIŠE TISUĆA GODINA' Svi se sprdaju s indijskim ministrom zbog njegovih nevjerojatnih tvrdnji

 
 Profimedia, AKG / Pixabay

Ministar u vladi Indije izvrgnut je ruglu nakon što je ustvrdio da je internet izumljen prije više tisuća godina u drevnoj Indiji.

Biplab Deb, ministar sjeveroistočne indijske države Tripura, svoju je nevjerojatnu tvrdnju iznio u javnom obraćanju u utorak navečer.

Kako bi dokazao svoju tvrdnju, citirao je nekoliko rečenica iz indijskog epa Mahabharata, no nije mu baš mnogo ljudi povjerovalo. Dapače, Twitter se užario kad je pod 'hashtagom' #Tripura CM Biplap Deb krenulo ruganje.

Međutim, Biplab Deb nije usamljen u svojem razmišljanju jer je lista indijskih dužnosnika koji tvrde da su suvremena tehnološka dostignuća zapravo izumljena prije više stotina pa i tisuća godina, prilično dugačka. Na popisu je i indijski premijer Narenda Modi koji je na jednom skupu liječnika svojedobno rekao da je estetska kirurgija postojala još u drevnoj Indiji.

Svježiji primjer je onaj indijskog ministra obrazovanja Satypala Singha koji je u rujnu prošle godine ustvrdio da se avioni spominju još u drevnom indijskom epu Ramajana.

Koliko god zabavno moglo djelovati, kritičari tvrde da se radi o opasnom trendu:

'Anti-intelektualizam i nazadnjačke struje zamjetne kod naših političara me čude i brinu. Umjesto da se bave rješavanjem problema, oni romantiziraju o slavnoj prošlosti koja nikad nije postojala. Jadno i sramotno!', napisala je jedna korisnica Twitterua.

Biplab Deb također je rekao da je u Mahabharati opisana bitka kod Kurukshetra dokaz ne samo o postojanju interneta već i satelitske tehnologije u drevnoj Indiji. S obzirom da je u epu opisano kako jedan od likova, Sanjaya, kralju Dhritarashtri detaljno opisuje tijek bitke koja se odvijala nekoliko kilometara dalje, pouzdan znak o postojanju suvremene tehnologije.

Dakako, ta je izjava izazvala pažnju i u akademskim krugovima u Indiji, pa se na Twitteru oglasila i jedna profesorica povijesti koja je duhovito pitala zašto onda Abhimanyu nije pitao na Quori kako da pobjegne Chakravyuhi, ili zašto je Sanjay prepričavao kralju bitku kad je ovaj jednostavno mogao pitati Siri te zašto Krišna nije Bhagavad-Gitu prenosio uživo na Facebooku Live?

Ima i onih čije je zabrinutost bila više praktične prirode.

'Nadam se da su u ono vrijeme imalo bolji širokopojasni internet nego imamo danas', rekao je jedan tviteraš.

'Ako internet postoji još od doba Mahabharate, nije čudno što Indija i danas prednjači u broju trolova', rekao je drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:39