POVIJESNI MISTERIJ

KAKO JE MOGUĆE DA SE NA MURALU STAROM 80 GODINA NALAZI IPHONE? Desetljećima nitko nije primjećivao ništa čudno... dok se nisu pojavili mobiteli!

 
 United States Postal Service

Pogledajte pozorno Indijanca koji se nalazi u donjem desnom kutu ovog murala - što mu je to u ruci? Ako vam je prva asocijacija bila: 'pa to je iPhone!', niste jedini. Indijanac na slici mnogima izgleda kao da upravo visi na Tinderu.

Možda ne bi ništa bilo ni čudno u tome - možda bi se radilo o nekom djelu koji kroz američke urođenike kritizira konzumerističku kulturu - da mural u pitanju nije nastao još 1937. godine - sedam desetljeća prije pojave prvog iPhonea.

Mural je nastao u eri New Deala, a zove se 'Mr. Pynchon i naseljavanje Springfielda'. Nacrtao ga je talijanski slikar Umberto Romano, a mural se nalazi u zgradi Poštanskog ureda savezne države Massachusetts.

United States Postal Service

'Naseljavanje' je inspirirano susretom između dva indijanska plemena - Pocumtuca i Nipmuca - i engleskih naseljenika u selu Agawam, na području današnjeg Massachusettsa.

No, iako internet voli priče o vremenskim putnicima, pojava predmeta na muralu vjerojatno ima mnogo logičnije objašnjenje od 'pametnog telefona koji tada nije postojao'. Najizglednije je da se radi o ogledalu, kojima su američki Indijanci navodno bili fascinirani jer ih nisu imali u svojoj kulturi.

United States Postal Service

Kada su doseljenici sa sobom donijeli ogledala, bila su visoko na cijeni među starosjediocima, te se na muralu vjerojatno nalazi Indijanac koji promatra svoj odraz u malom ogledalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:26