NEUGODNE GLISTE

Markuševec: Duguljaste životinjice gmižu u vodi iz slavine! Vodovod: Nije to ništa, to možete piti

    AUTOR:
    • Viktorija Macukić

  • OBJAVLJENO:
  • 30.08.2011. u 10:53

Tek je sanitarni inspektor iz Dubrave bio voljan saslušati Markuševčane koji sada piju vodu iz trgovine

ZAGREB - Obitelj Herceg iz Markuševečke Dubrave prošlog je petka iz crijeva lijevala vodu u gumeni bazen kako bi se njihova kći rashladila tijekom velikih vrućina. Nakon što su napunili bazen, ugledali su nešto smeđe, duguljasto i tanko - mislili su da je smeće pa su uzeli granu kako bi ga izvadili van. No, životinja se počela ovijati oko grane.

Tvrdokorni uljez

Majka njihove susjede Štefice Radman pak bila je žedna i pustila vodu iz slavine. Okrenuvši se da natoči vodu u čašu, ugledala je “zmijice”.

- Mama je mislila da je glista i pokušala ju je ubiti, no bila je tako žilava da ju je na kraju samo izbacila van - kaže Radman.

Obitelj Herceg nepoznatu je životinju, nalik maloj zmiji, zatvorila u posudicu s čepom i nazvala Vodovod.

- Rekli su nam da to nije ništa i da nastavimo normalno piti vodu - kaže Ivan Herceg, otac djevojčice.

Morali čekati radni dan

On je zatim otišao u Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, gdje su mu savjetovali da iz sigurnosnih razloga ipak ne piju tu vodu.

- Gospođe iz Zavoda su se okupile i zapanjeno promatrale životinju koja je gmizala u vodi - opisuje Herceg.

Kada su opet zamijetili životinju u vodi za pse, Ivan je nazvao sanitarnog inspektora u Dubravi koji je obećao da će uzorak vode i životinju nadležni uzeti u ponedjeljak. Sanitarna inspekcija i Vodovod, naime, ne rade tijekom vikenda.

Vodene ‘zmijice’ još 2002. bile u markuševečkoj vodi

Ovo nije prvi takav slučaj - 8. rujna 2002. Ljubica Horvetić, također iz Markuševca, punila je vodom kadu kako bi se okupala i ugledala kako iz slavine izlaze duguljaste, crvene zmijice dugačke oko 30 centimetara. Obradom u laboratoriju Veterinarskog fakulteta utvrđeno je da je riječ o vodenim organizmima iz skupine kolutićavaca reda maločetinaši. Te bezopasne životinje često se nastanjuju u nadzemnim i podzemnim vodama. Tada su u laboratoriju utvrdili i da je voda - potpuno pitka.

Izdvajamo