KAKVA PREVARA

POZNATI KUHAR RESTORANA S MICHELINOVOM ZVJEZDICOM UČINIO NEZAMISLIVO Kada su ga zaposlenici optužili da vara goste, bio je odrješit: Ne moraju saznati

Kuhinja Tamarinda u Mayfairu; Charlize Theron na izlazu iz restorana
 Reuters, Profimedia

Karunesh Khanna, glavni kuhar lanca indijskih restorana Tamarind u Velikoj Britaniji, našao se pod udarom britanske javnosti nakon što je isplivala informacija da je priznao kako je koristio Knorrovu kocku za pileću juhu kako bi obogatio okus jelima.

Riječ je o prvom indijskom restoranu koji je dobio Michelinovu zvjezdicu početkom 2000-tih i zadržao ju do današnjih dana.

U njegovim kulinarskim delicijama uživali su među ostalima David Beckham i Charlize Theron, a sudeći prema pravnim dokumentima, slavni je kuhar navodno Knorrove koske koristi i u veganskim i vegetarijanskim jelima, a da pritom gostima nije otkrio da jela sadržavaju meso.

Nakon što se šestero članova osoblja požalilo Khannu, koji je podučavao u luksuznim hotelima The Dorchester, Four Seasons, The Ritz i Claridge's navodno je jednom menadžeru rekao: 'Gosti ne moraju znati'.

Šokantni podaci o varanju gostiju isplivali su na vidjelo nakon otkrivanja sudskih dokumenata iz građanske parnice u kojoj je pomoćnik menadžera tužio restoran jer je izgubio posao nakon što je šefove obavijestio o uporabi pilećih kocki za juhu. Na sudu se moglo doznati da je voditelj Tamarinda Fateh Dhaliwal stao na stranu poznatog kuhara kada je čuo za pileće kocke: 'Moram se riješiti tih zaposlenika'.

Gospodin Khana je priznao da je koristio pileće kocke proizvođača Knorr dok je radio prošle godine u restoranu Tamarind Kitchen u londonskom Sohou. U to vrijeme se vodeći Tamarindov restoran u Mayfairu preuređivao.

Pomoćnik menadžera Mafis Ali digao je uzbunu zbog upotrebe kocki 4. lipnja prošle godine i tražio da se precizan popis sastojaka u jelima da na uvid svim konobarima. Khanna je to odbio, pa je Ali druge kuhare u emailu obavijestio da se goste dovodi u zabludu jer dobivaju veganska i vegetarijanska jela koji to zapravo nisu. Također se požalio da jela zbog Knorrove kocke ne udovoljavaju halal standardima. Elektronska pošta je izignorirana, a 18. lipnja šest članova osoblja suočilo je menadžera Shoaiba Malika s optužbama te su zatražili razgovor s Khanom.

Poznati je chef tada odrješito rekao da ne namjerava otkriti gostima svoju malu tajnu. Malik je tada podnio ostavku, a dva tjedna kasnije upravitelj Dhaliwal ga je proglasio viškom. Sud je potom odlučio da je Ali bez valjanog razloga udaljen s radnog mjesta.

Khanna još uvijek radi kao glavni chef u Tamarindu, obnovljenom restoranu u Mayfairu gdje degustacijski meni, zajedno s vinom, stoji 127 eura.

Sud je donio odluku da se Aliju isplati odšteta u iznosu od 2.795 eura po mjesecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:51