ČUDNA BIJELA POJAVA

TROJICA SAUDIJACA ZAPELA U SLOVENSKIM BRDIMA 'Halo policija, Google Earth nas nije upozorio na neku čudnu bijelu pojavu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.04.2016. u 12:26

iStock/Getty

Trojici mladića iz Saudijske Arabije 'zaglavila' su na slovenskim planinama nakon što je njihov automobil zapeo u visokom snijegu koji im Google Earth aplikacija - nije najavila.

"Orijentirali su se prema Google Earthu koji ih nije upozorio da je u Kamničkim alpama snijeg", kazao je nakon uspješne akcije spašavanja Matjaž Šerkezi iz Gorske službe spašavanja Kamnik.

Proljetno odjeveni mladi Saudijci uputili su se vozilom s automatskim mjenjačem - i zaglavili u čudnoj bijeloj pojavi. Ipak, snašli su se i pozvali u pomoć.

"Nazvali su telefonski broj službe spašavanja 112, a dok smo mi stigli, oni su si već sami skuhali čaj, kako bi se ugrijali", kazao je Šerkezi.

Mladiće su pronašli na Velikoj planini na sjeveru Slovenije, a riječ je o nenaseljenom planinskom platou nadmorske visine oko 1500 metara, gdje snijeg u travnju, a poneka niti u svibnju nije rijetkost.

Nije sasvim jasno zašto su za istraživanje slovenskih planina odabrali baš tu destinaciju, no nije isključeno da su Veliku planinu otkrili na internetu, gdje je upravo u tijeku velika promidžbena turistička akcija kojom se u tim planinama zgodnim za ispašu goveda i ovaca gostima iz cijelog svijeta nudi "služba iz snova". Akcijom se traži deset najboljih kandidata za službu pastira iz cijelog svijeta. Oni bi uz čuvanje goveda, ovaca i koza na Velikoj planini mogli sudjelovati u edukativnim radionicama, a stanovali bi u zgodnom "eko-resortu", te se naučili mnogim vještinama za snalaženje u surovim prirodnim uvjetima.

Akciju preko društvenih mreža prate deseci tisuća zainteresiranih, a odabrani će početi raditi u rujnu mjesecu. Do sada je već odabrano nekoliko kandidata iz različitih dijelova globusa, među njima jedan mladić iz Makedonije, te jedan bogati direktor iz Bostona. Najviše prijavljenih je iz Mađarske i Slovenije.

Izdvajamo