MONUMENTALNA GRAĐEVINA

UZBUĐENJE ZBOG NOVOG OTKRIĆA PRETVORILO SE U SRAMOTU Gradske vlasti senzacionalno objavile da je pronađen novi Stonehenge, sada otkrivaju pravu istinu

 
Nova lokacija
 Facebook/@AberdeenshireCouncil

Kada je prošle godine na poljoprivrednoj površini u ruralnom dijelu Škotske pronađena građevina sazdana od kamenih blokova nalik na monumentalnu građevinu Stonehenge, arheolozi su bili ushićeni.

- Nevjerojatno otkriće kamenih blokova na novoj lokaciji pridonijet će razumijevanju drugih pretpovijesnih arheoloških nalazišta u tom području. Tako je rijetko da ovakve lokacija toliko dugo bivaju neotkrivene, posebno u tako dobrome stanju, naveo je tada u priopćenju Neil Ackerman, pomoćnik Gradskog vijeća Aberdeena za otkrivanje povijesnih lokacija.

Veliko uzbuđenje u siječnju se pretvorilo u sramotu kada je bivši vlasnik imanja na kojemu je pronađeno kamenje rekao da je on sam izgradio to građevinu u 90-tim godinama prošloga stoljeća.

Vijeće Aberdeena priopćilo je da je istraga na lokaciji obustavljena.

- Užasno je teško datirati ovakve spomenike, naveo je Neil Ackerman u priopćenju na stranicama gradskog vijeća.

Ističe se kako je otkriće smatrano vrlo neobičnim u vrijeme pronalaska posebno zbog dviju karakteristika, malog promjera i razmjerno malenog kamenja.

- Postoje ogromne varijacije među takvim građevinama, tako da otkrivanje tih razlika u početku nije bio glavni razlog za zabrinutost. Očito je da smo razočarani što je došlo do ovakvog razvoja događaja, ali ova priča ima i jedan zanimljiv detalj. Nadam se da će građevina i dalje predstavljati užitak mještanima, pa čak i ako nije riječ o povijesnoj lokaciji. To je još uvijek prekrasna lokacija i predstavlja izvrsnu značajku u panorami toga kraja, komentirao je Neil Ackerman.

U Velikoj Britaniji se nalazi više od 1000 kamenih krugova, no Stonehenge je jedinstven među njima. Zašto je izgrađen do danas je ostala nepoznanica, no brojne su teorije dosad objavljene o nastanku tih neobičnih spomenika.

, Image: 375878026, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Stonehenge

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:37