POVRATAK U PROŠLOST

VIDEO: PRESUŠENO JEZERO U HERCEGOVINI OTKRILO TAJNU ČUVANU 50 GODINA Zbog suše pao vodostaj i otkrio potopljeno selo, grobove, kuće, bunare...

 
 Screenshot / YouTube

Ovogodišnja suša u Hercegovini uvelike je utjecala na vodostaje akumulacijskih jezera koji su drastično pali. No, umjetno jezero na rijeci Trebišnjici kod Bileće toliko se povuklo da je otkrilo i 50 godina čuvanu tajnu.

Kako piše Radio Sarajevo, povlačenjem Bilećkog jezera izronile su kuće, bunari i dvorišta sela koje je potopljeno 1968. da bi se izgradila hidroelektrana.

Nekadašnji putovi, groblja, sela, sve je odjednom vratilo stanovnike u prošlost. Stariji mještani sjećaju se i stanovnika potopljenog sela od kojih su neki navodno čekali zadnji čas za evakuaciju.

Ovo je već drugi put da ostaci kuća izrone nakon nekoliko desetljeća iz jezera u BiH. U veljači je i Ramsko jezero imalo najniži vodostaj otkako postoji pa su izronili ostaci sela Kopčići koje je potopljeno jednako kao i selo kraj Bileće. Brane i akumulacijska jezera gradili su se tokom prošlog stoljeća za potrebe hidroelektrana pa gotovo svako umjetno jezero krije po jednu priču potopljenih sela koja su ove godine nakratko ugledala svjetlo dana, piše Radio Sarajevo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:16