'MOGLA NAS JE UBITI, ALI NIJE'

VIDEO: SNIMILI ZMIJU KAKO IM ULAZI U KUĆU, A ONO ŠTO JE USLIJEDILO UŽASNULO JE SVE Obitelj provela tri dana s jednom od najopasnijih zmija na svijetu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.06.2017. u 17:19

Screenshot: YouTube

Prošli tjedan Derrick Koh iz Malezije je snimio kako velika kraljevska kobra ulazi u njegovu kuću kroz otvoreni prozor iznad zatvorenih vrata.

Video je snimljen u njegovom domu u Batu Pahatu u Maleziji, a na njemu se mogu čuti uzrujani povici vlasnika koji je bezuspješno pokušao otjerati ovu vrlo otrovnu zmiju u drugom smjeru. 

No, umjesto da zovu nadležne službe da ih riješe neželjenog i potencijalno smrtonosnog gosta, on i njegova obitelj su pretpostavili da je zmija napustila kuću kako je i u nju došla, kroz neki od otvorenih prozora, te hladno nastavili s dnevnom rutinom.

 

No, nakon tri dana je spasio svježi izmet na svojem stolu i udubine na aktovci zbog čega je zaključio da je kraljevska kobra ipak ostala u kući:

 - Tijekom protekla tri dana i dvije noći moja obitelj je jela, gledala filmove, surfala internetom i spavala kao da se ništa ne događa. Nikada ne bismo pomislili da je zmija ostala u mojoj sobi. Imala je mnogo prilika da nas ubije, ali nije. Kada mislim o tome osjećam se kao da sam pobjegao iz pakla - rekao je Koh za lokalne novine, a piše news.com.au.

Nakon toga je Koh napokon pozvao stručnjake koji su uhvatili 2,5 metara dugu zmiju te je odnijeli s imanja, što je također zabilježeno kamerom.

Kako smo već pisali na ovom portalu, kraljevska kobra najduža je i najveća otrovna zmija na svijetu koja prosječno naraste između 3 i 4 metra u dužinu, ali posebno veliki primjerci mogu premašiti pet i pol metara i 10 kilograma težine. Iako njezin naziv i širenje vrata kad je u opasnosti sugeriraju da se radi o kobri, ona zapravo ne pripada tom rodu zmija, već je jedini član vlastitog roda u porodici otrovnih guževa. Njezin latinski naziv je Ophiophagus Hannah što znači "žderač zmija", a otkriva prehrambene navike ove otrovnice koja gotovo isključivo jede druge zmije, među njima i "prave" kobre.

Osim što može narasti do zaista kolosalnih proporcija kraljevska kobra je vrlo opasan zbog svojeg otrovnog ugriza. Iako je njezin otrov nekoliko puta slabiji od onog pravih kobra (LD 50 iznosi 1.7 mg/kg) kraljevska kobra ga samo jednim ugrizom može ubrizgati u ogromnim količinama, čak do 700 miligrama (prosjek se kreće oko 420).

Zbog plahe naravi ova zmija rijetko ugrize ljude, ali kad do takvog slučaja dođe žrtva može umrijeti i za 15 minuta zbog zatajenja dišnih organa, ovisno o količini ubrizganog otrova, veličine zmije i samog čovjeka. Štoviše, zabilježen je i slučaj kad je azijski slon uginuo za nekoliko dati nakon što ga je ugrizla kraljevska kobra (što navodi i ugledni molekularni biolog i genetičar Sean. B. Carroll u svojem tekstu o kraljevskoj kobri).

Kraljevska kobra također zauzima važno mjesto u indijskoj mitologiji, a rašireno je vjerovanje da zmija u svojim očima sačuva sliku svojeg ubojice pa ako na njezin leš naiđe druga kraljevska kobra iz osvete će napasti čovjeka koji je ubio drugu kraljevsku kobru. Zbog tog praznovjerja neki Indijci će mrtvoj kraljevskoj kobri smrskati glavu kako ne bi sačuvala sliku svojeg ubojice.

ELIPSO

Izdvajamo