BIZARNO NATJECANJE

VIDEO: 'TO NIJE SPORT, NEGO SHOW' Snagator postao zvijezda, protivinike jednim šamarom baca u nesvijest, no još uvijek mu nije jasno odakle slava

 
 Screenshot / YouTube

Možda vam je promaklo, no nedavno je u ruskom gradu Krasnojarsku održano natjecanje u šamaranju. Pobjednik Vasilj Kamotski ne može doći k sebi koliku je slavu stekao zahvaljujući sibirskom showu čije snimke doista djeluju kao još jedna vijest iz rubrike ‘bizarnosti iz Rusije’.

Međutim, njegova se snimka proširila internetom i Vasilij je postao hit. Natjecanja u šamaranju relativno su nova zanimljivost u Rusiji, a kako piše Guardian, osmišljena su da se ožive natjecanja u dizanju utega koja privlače samo muškarce. Kamotski, i sam ljubitelj dizanja utega, i više je nego iznenađen novostečenom slavom i tvrdi da ‘to nije sport, nego show’.

Kamotski, inače farmer, nije ni čuo za natjecanje u šamaranju kad su se s prijateljima našao na odmjeravanju snaga u Krasnojarsku. Nagovorili su ga da se prijavi.

- Bila je gomila ljudi u gledalištu, negdje oko tisuću - rekao je.

Nakon što je video šamaranja postao viralan, Kamotskija su počeli prepoznavati na ulici. Zvali su ga novinari od Španjolske do Japana. Ipak, koliko god se ideja čini bizarnom i ‘originalnom ruskom’, izgleda da je ipak američka. Organizatori su zapravo inspiraciju pronašli na internetu. Već skoro pet godina američki tattoo majstori organiziraju natjecanje u šamaranju, a televizija Fox Sports je još početkom 2000-tih izvještavala o natjecanju u šamaranju kao primjeru bizarnog sportskog događaja.

Danas prvenstva u šamaranju imaju suce i mirisne soli, u slučaju da netko padne u nesvijest, a nije rijetkost.

Kamotski je pobjedom odnio i 30.000 rubalja (oko 3.000 kuna), no rekao je da nije siguran bi li se opet natjecao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:50