NA PONOS KRALJICE

BIVŠI KRALJEVSKI BATLER KAŽE DA CIJELO VRIJEME KRIVO PRIPREMATE ČAJ Britanski plemići čaj piju na određeni način, a za pripremu je ključno miješanje

Participants have a picnic with a cup of tea and scones during the Chap Olympiad in Bedford Square, London, Britain July 15, 2017. The annual Chap Olympiad event is hosted by The Chap magazine, which claims to be the bible for old-fashioned gentlemen who are against the vulgarity of modern culture and in favour of tweed, smoking a pipe and courtesy to women. REUTERS/Tolga Akmenz - RC1C54E15B30
Tolga Akmenz / REUTERS

Rasprava o tome kako napraviti savršenu šalicu čaja neće se nikada završiti, međutim bivši kraljevski batler Grant Harrold tvrdi da postoji samo jedan način pripreme koji je dostojan prinčeva i princeza s Otoka, piše The Independent.

Harrold je bio član kućanstva princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla te još uvijek živi na njihovom imanju Highgrove, što ga čini više nego relevantnom osobom za posluživanje čaja dostojnog britanskog plemstva.

Bivši kraljevski batler u humorističnoj je seriji "Miss Holland" BBC-ja otkrio kako se u četiri koraka pravi čaj za pripadnike kraljevske obitelji. Harroldov način pripreme je sljedeći:

1. Usipajte čaj iz čajnika u šalicu

2. Dodajte mlijeko

3. Promiješajte mičući žlicu naprijed-nazad, nikada u krug

4. Pijuckajte čaj, nikada ne srčite

Tradicija dodavanja mlijeka čaju počela je još u 18. stoljeću kada je lončar Josiah Spode odlučio da se šalice za čaj trebaju praviti od kostiju životinja kako ne pukle pri dodavanju vrućeg čaja. Pripadnici plemstva i viših staleža od tada na takav način pripremaju čaj.

S druge strane, pripadnici uslužnog osoblja uvijek su u šalicu prvo stavljali mlijeko kako im glinene šalice za čaj ne bi pukle od topline tekućine.

Dok se danas o pucanju šalica od topline čaja u većini slučajeva ne mora voditi računa, Harrold navodi da je načina miješanja čaja iznimno važan za ukupni dojam. "Ako se čaj miješa kružnim pokretima, dio čaja može završiti izvan šalice, što nikako ne želimo. Uz to, žlica bi mogla dotaknuti šalicu i napraviti buku. To je također vrlo nepoželjno tijekom popodnevne čajanke", pojašnjava.

"Siguran sam da Kraljica uživa u Assamu ili Earl Greyju koji joj se spravlja na tradicionalni način. Tada se čaj priprema u čajniku s listićima te se preko cjedila sipa u šalicu", rekao je Harrold.

Pripadnici kraljevske obitelji također nikada ne pružaju svoj mali prst. To je, kako kaže, Harrold, mit. Također, ako uz čaj volite jesti slastice i sendviče, Harrold kaže da se trebate pridržavati određenih pravila ponašanja. "Pogačice se mogu ili prerezati ili pokidati u više dijelova. Međutim, obavezno prvo stavite namaz, a tek onda džem", pojašnjava te dodaje da svaki grad ima svoju tradiciju kada je riječ o redoslijedu mazanja.

"Ako bi Kraljica došla u Cornwall tada bi prvo na pogaču stavila namaz, dok bi u Devonu prvo stavila džem. Kraljica je iskusna diplomatkinja", dodaje.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo