SUSREĆE SE S PLENKOVIĆEM

FOTO: VIKTOR ORBAN STIGAO U OSIJEK PA SE POHVALIO SLASNIM DORUČKOM 'Ako je Hrvatska, onda je burek'

 
Viktor Orbán
 Viktor Orbán / FACEBOOK

Predsjednik Vlade Republike Mađarske Viktor Orbán u četvrtak je stigao u Osijek, gdje će se sastati s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i prisustvovati otvorenju nove zgrade Učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj.

Mađarski je premijer po dolasku u Osijek otišao na doručak u nepoznati osječki restoran, naručio burek te na svom službenom Facebook profilu objavio fotografiju sebe kako uživa u jelu i čita neke dokumente.

"Ha Horvátország, akkor burek", napisao je Orbán, što bi u slobodnom prijevodu bilo: "Ako je Hrvatska, onda je burek".

Pratitelji Orbánove Facebook stranice na fotografiju su reagirali više od 10 tisuća puta, a većinom se radi o klasičnim lajkovima te srcima. Objava je podijeljena nešto manje od 200 puta, a prikupila je i više od 750 komentara.

PKC Mađara u Hrvatskoj s radom je počeo prije 20 godina, a trenutno u njemu djeluje dječji vrtić te osnovna i srednja škola koja nudi nekoliko smjerova: gimnazija, hotelijersko-turistički tehničar, ekonomist, kuhar i prodavač, a upisati se mogu i djeca koja nisu pripadnici mađarske nacionalne manjine.

Ustanova se financira iz proračuna Vlade RH, ali i uz veliku pomoć mađarske Vlade, putem njihove zaklade i javnih natječaja za financijsku pomoć Mađarima u dijaspori. Izuzmemo li sastanke na marginama sjednica Europske pučke stranke te Europskog vijeća, bit će ovo prvi izravni susret Plankovića i Orbana od prosinca prošle godine kada je mađarski premijer bio u službenom posjetu Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:53