GEJ JE OK

JESU LI BERT I ERNIE GEJ? Povela se velika rasprava o seksualnoj orijentaciji popularnih lutaka iz serije za djecu Ulica Sezam

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.09.2018. u 12:52

Sept. 11, 2009 - Doylestown, PA, USA - Muppets Bert, left, and Ernie, holding his rubber duckie, seem to have a conversation as they are on display at the Michener Museum in Doylestown, Pennsylvania on September 11, 2009, as they are part of a traveling exhibit of Jim Henson creations. (Michael Bryant/Philadelphia Inquirer/MCT), Image: 192573403, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives

Bert i Ernie, dvije muške lutke iz dječje televizijske serije Sesame Street, najbolji su prijatelji, objavili su u utorak producenti opovrgnuvši izjavu jednog od scenarista da je riječ o istospolnom paru.

Mark Saltzman, koji se pridružio seriji 1984., rekao je za portal LGBTQ Queerty da je dvojac muških lutaka koje žive zajedno temeljio na vlastitom odnosu s filmskim montažerom Arnoldom Glassmanom.

"Oduvijek, dok sam pisao (tekst) za Berta i Ernie, osjećao sam ih kao par", rekao je Saltzman i dodao "Mislim da nisam  za njih mogao pisati drukčije nego kao o ljubavnom paru".

Međutim, producenti serije opovrgavaju Saltzmanove riječi. 

"Kao što smo uvijek govorili, Bert i Ernie najbolji su prijatelji", priopćila je na Twitteru kompanija Sesame Workshop. "Iako su to muški likovi i posjeduju brojne ljudske osobine, ipak su to lutke i nemaju spolne orijentacije".

"Sesame Street se oduvijek zauzimao za uključenje i prihvaćanje", navodi kompanija u drugoj izjavi pa objašnjava "To je mjesto u koje su dobrodošli ljudi iz svih kultura i svih porijekla".

Odavna se nagađa o prirodi odnosa dviju lutaka koje spavaju u istoj spavaćoj sobi, ali u odvojenim ležajevima.

Jedan broj časopisa New Yorker iz 2013., na naslovnici je donio crtež Ernieja koji je položio glavu na Bertovo rame te zajedno na televiziji prate vijesti iz Vrhovnog suda koji odlučuje o legalizaciji istospolnog braka.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo