DESNA RUKA HILLARY CLINTON

SUPRUGA OSRAMOĆENOG POLITIČARA Huma Abedin i dalje stoji uz svog muža. Svi se pitaju što je s njom!

Kao desna ruka Hillary Clinton, Huma je stekla utjecaj u političkim krugovima. Njen muž mogao bi joj zapečatiti karijeru

Sve donedavno bila je zvijezda u usponu američke politike, glavna suradnica Hillary Clinton i njezina osoba od povjerenja koja je trebala odigrati važnu ulogu i u predsjedničkoj kandidaturi bivše šefice diplomacije, koju svi očekuju 2016. godine.

Njezinoj karizmi nije zasmetalo ni kada je 2011. njezin suprug Anthony Weiner, također ambiciozni političar, uhićen u slanju svojih nagih fotografija ženama na internetu. Potom se činilo kako se Weiner oporavio pa je krenuo u utrku za gradonačelnika New Yorka. Sada je opet uhićen u seks-skandalu, a ona mu je dala potporu na konferenciji koju su novinari opisali kao “neugodan prizor”. I sada se svi pitaju: Što je njoj?

'ŠTO IMAŠ NA SEBI? PUNO TOGA ZA SKIDANJE? DRŽAO BI TE ZA VRAT' Što je pisao razvratni kandidat za gradonačelnika

Huma Abedin Weiner izašla je pred novinare prošli tjedan i na rubu suza objavila da oprašta suprugu i kako ga podržava u odluci da, unatoč skandalu, ostane u utrci za gradonačelnika. Podsjetimo, njezin je suprug zbog prijašnjih “internetskih afera” morao izaći iz Kongresa. Sada se ispostavilo da se doslovno u manje od godinu dana nakon skandala opet bavio istim stvarima.

Još uvijek vjeruje

- Taj čovjek treba liječenje, zar ga zaista želite za gradonačelnika? - komentirao je jedan analitičar. Unatoč svemu tome, Huma Abedin Weiner odlučila je posegnuti za uobičajenim rješenjem “stojim uz svog čovjeka”, koje nije rijetko u američkoj politici (najpoznatija takva situacija je ona u kojoj je sudjelovala Hillary Clinton zbog višestruke nevjere svog supruga), ali javnost ovaj put u svemu tome ne vidi ništa dirljivo.

“Weiner tvrdi da njegova odluka ‘nije zbog njega, nego zbog građana New Yorka’. To nije točno. Ovdje je riječ samo o utrci za gradonačelnika. Nemam ništa protiv Abedin, ali kada kaže da vjeruje u muža, u što može zapravo vjerovati? Samo da će ju opet prevariti. To što je napravila nije dobro za žene općenito”, napisala je u oštrom komentaru novinarka The Washington Posta Sally Quinn.

Snaga iz sjene

Huma Abedin Weiner rođena je 1976. u Michiganu, u obitelji muslimanskih intelektualaca - oca Indijca i majke Pakistanke. Deklarira se kao praktična muslimanka, a svoju je obitelj opisala kao “tradicionalnu, ali ne u tom smislu da je osjećala kako su joj neke stvari zabranjene”. Odrasla je u Saudijskoj Arabiji, a kada je imala 18 godina, vratila se u SAD gdje je nastavila školovanje. U politiku je ušla 1996. kada je dobila posao u uredu tadašnje prve dame Hillary Clinton. Otad su njih dvije nerazdvojne. Bila joj je glavna suradnica u vrijeme kada se Clinton borila za demokratsku kandidaturu za predsjednika, a potom i kada je postala šefica diplomacije. Šarmantna, inteligentna i vrlo sposobna, opisivana je kao “snaga iz sjene” koja je imala velik utjecaj na Hillary, što je, tvrde neki, iskoristila za pomoć karijeri svoga supruga.

- Priča je bila ovakva: ako želite ostati u dobrim odnosima s Hillary Clinton, onda vam je bolje odgovarati na Humine pozive - izjavio je jedan neimenovani prijatelj Clintonovih, para koji je Anthonyju Weineru igrao ulogu političkog mentora. Povezanost Weinerovih i Clintonovih nije bila samo politička, nego i osobna. Kako su objavili mediji, upravo je Hillary upoznala Anthonyja s Humom. Bill Clinton je predvodio obred vjenčanja.

Problemi za Clinton

Međutim, to prijateljstvo je ugroženo. Analitičari navode kako priča s Weinerom počinje nanositi štetu Clinton koja ne želi da se javnost podsjeća na situacije u kojima je davala potporu lažima svog supruga. Huma, tvrde oni, kao da “između redova” poručuje da ovo njezino “stajanje uz muža” ima potporu bivše prve dame. To, pišu analitičari, uopće nije točno jer se Clintonima nije svidjela Weinerova odluka da ostane u utrci i već im je dosta da se njihovo ime vezuje uz čovjeka koji se pokazao nepouzdanim. Pritom bi mogla stradati i politička karijera Hume Abedin jer je Hillary Clinton, tvrde ovi, odlučna u namjeri da prijateljicu pusti da se sama izvuče iz situacije koju je, djelomično, i sama stvorila.

Ljudski gledajući, Huma Abedin, koja je u međuvremenu objavila da će uzeti odmor od suradnje s Hillary Clinton, očito je napravila vrijednu i hrabru stvar - odbila je okrenuti leđa posrnulom čovjeku kojega voli. No, u svijetu politike ipak vrijede neka druga pravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 02:30