Grazziela/Shutterstock
Dva u jedan

Dajte joj šansu: Mediteranska biljka bogata kalijem istovremeno može sniziti kolesterol i krvni tlak

Dobro se slaže s ribljim jelima

Poznato je da je mediteranska prehrana šampion među vrstama prehrane. Usredotočena je na cjelovite, hranjive namirnice, a fokus stavlja na neprerađenu ili minimalno prerađenu hranu poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki. Također potiče smanjenje unosa zasićenih masnoća iz životinjskih proizvoda i umjesto toga unosi zdrave masnoće iz izvora poput maslinova ulja, orašastih plodova i avokada.

Jedno povrće koje se često konzumira u mediteranskoj regiji je komorač (Foeniculum vulgare), i lako je vidjeti zašto se tako dobro uklapa u ovaj prehrambeni obrazac bogat nutrijentima. Jedna glavica komorača ima samo 73 kalorije, manje od jednog grama masti i osigurava gotovo trećinu preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Ako pazite na unos ugljikohidrata, komorač i dalje može biti pametan izbor. Sadrži 7,3 grama vlakana, što znači da ima manje od 10 grama neto ugljikohidrata. Ta vlakna također igraju ulogu u podršci zdravlju srca jer pomažu u snižavanju kolesterola.

Komorač može koristiti i vašem krvnom tlaku – ali ne zato što je siromašan natrijem. Komorač sadrži čak 969 miligrama kalija, minerala koji pomaže tijelu da održi zdravu ravnotežu natrija. Uključivanje više namirnica bogatih kalijem, poput komorača, u prehranu može biti koristan korak prema boljoj kontroli krvnog tlaka.

Učinak komorača na krvni tlak i kolesterol

Možda ste prošli pokraj komorača u odjeljku s povrćem, posegnuvši radije za poznatim zelenilom poput špinata ili rimskog zelja za svoje salate. No, komorač zaslužuje drugu priliku. Ima hrskavu teksturu sličnu celeru i blagi okus sličan crnoj sladi. Iako pripada istoj porodici kao mrkva, blisko je povezan s biljkama poput kopra, kima i anisa.

Komorač bogat kalijem može podržati zdrav krvni tlak, ali kalij možda nije jedini mehanizam kojim djeluje. Studija objavljena u časopisu Natural Product Communications ispitivala je učinke ulja komorača i korijandera na enzim koji pretvara angiotenzin (ACE), koji ima ulogu u povišenju krvnog tlaka. Oba ulja su inhibirala ACE aktivnost i pokazala snažne antioksidativne učinke, što sugerira da bi mogla pomoći u općem zdravlju srca.

Komorač također sadrži topljiva vlakna, koja igraju ključnu ulogu u snižavanju kolesterola. Ova vrsta vlakana veže se za kolesterol u probavnom traktu, sprječavajući njegovu apsorpciju u krvotok. Također pomaže u uklanjanju žuči iz tijela, što potiče jetru da izvuče više kolesterola iz krvi kako bi proizvela novu žuč, čime se konačno snižava razina kolesterola u krvi.

Studija objavljena u The Egyptian Journal of Hospital Medicine testirala je učinke komorača na štakorima hranjenima prehranom bogatom masnoćama i kolesterolom. Štakori koji su dobivali komorač imali su niže razine kolesterola i pokazivali znakove poboljšanog zdravlja u usporedbi s netretiranim štakorima, što ukazuje na potencijalnu ulogu komorača u regulaciji kolesterola.

image

Budući da je osnovna namirnica u mediteranskoj prehrani, komorač se prirodno dobro slaže s ribom

from my point of view/Shutterstock

Kako uključiti komorač u svakodnevni jelovnik

Komorač ima teksturu sličnu celeru, ali možda vam neće biti prvi izbor za umakanje u umake poput ranch-dressa. Njegov okus crne sladi nije po svačijem ukusu, pa ga je vjerojatno bolje koristiti kao dodatak okusima u omiljenim jelima. Razmišljajte o komoraču kao o načinu da jelima dodate svjež, prirodan zaokret. Posebno se dobro slaže s agrumima, češnjakom i maslinovim uljem, pa to imajte na umu kad eksperimentirate u kuhinji. Manekenka i voditeljica Brooke Burke dodaje komorač u vodu kako bi ostala hidrirana.

Budući da je osnovna namirnica u mediteranskoj prehrani, komorač se prirodno dobro slaže s ribom. Ako imate sokovnik, jedna opcija je cijediti stabljike komorača kako biste napravili lagani vinaigrette preljev za pečenu ribu. Također možete tanko narezati glavicu komorača, pomiješati je s maslinovim uljem i limunom, te je peći s ribom za svjež i aromatičan okus. Ili probajte pirjati komorač kao prilog s ukiseljenim narančama, bijelim vinom i češnjakom. Još jedna jednostavna ideja je sotirati tanko narezani komorač na maslinovu ulju, pa dodati kapare, peršin, koricu limuna i malo limunova soka. Također možete isprobati recept za poširani losos i salatu od komorača.


16. srpanj 2025 12:41