Kolpakova Svetlana/Shutterstock
Hranjivi zalogaji

Idealna ljetna poslastica: Tart od rajčica i špinata osvojit će na prvi zagriz

Isprobajte pravo malo nutritivno bogatstvo

Ako tražite lagano, ukusno i zdravo jelo koje izgleda poput pravog gastro-umjetničkog djela, tart je pravi izbor! Spoj lisnatog tijesta, ricotte, svježeg špinata i sočnih cherry rajčica nije samo vizualno privlačan, nego i nutritivno vrijedan, a evo i zašto:

  • Cherry rajčice pune su likopena, snažnog antioksidansa koji štiti srce i smanjuje upalne procese.
  • Špinat donosi obilje željeza, magnezija i vitamina K, važnih za zdravlje kostiju i energiju.
  • Ricotta sir bogat je proteinima i kalcijem, a sadrži manje masti od mnogih drugih sireva.
  • Maslinovo ulje osigurava zdrave masnoće koje čuvaju krvne žile i daju jelima mediteranski šarm.
image

Tart

Kolpakova Svetlana/Shutterstock

Tart od lisnatog tijesta s crvenim i žutim cherry rajčicama, špinatom i ricotta sirom

Sastojci (za 4 osobe/1 veći tart):

  • 1 pakiranje lisnatog tijesta (ohlađeno, ne smrznuto),
  • 150 g ricotta sira,
  • 1 jaje,
  • 1–2 šake svježeg špinata,
  • 200 g cherry rajčica (pola crvenih, pola žutih),
  • 1 režanj češnjaka (sitno sjeckan, po želji),
  • sol i papar,
  • maslinovo ulje,
  • svježi timijan ili bosiljak (po želji, za dekoraciju)

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 °C. U zdjeli pomiješajte ricottu, jaje, sol, papar i češnjak. Špinat kratko pirjajte na malo maslinova ulja (ili samo blanširajte), ocijedite višak tekućine i nasjeckajte. Umiješajte ga u ricotta smjesu.

Lisnato tijesto razvucite na papir za pečenje i premjestite na lim. Nožem lagano utisnite rubove tijesta (oko 1 cm prema unutra) kako bi nastao okvir. Unutrašnjost lagano izbockajte vilicom da se ne napuhne pri pečenju. Ravnomjerno rasporedite ricotta smjesu po unutrašnjosti tijesta. Cherry rajčice prerežite na polovice i složite po vrhu (naizmjenično crvene i žute). Lagano pokapajte maslinovim uljem. Pecite 20–25 minuta, dok rubovi tijesta ne postanu zlatnosmeđi, a rajčice lagano karamelizirane. Po želji ukrasite svježim timijanom ili bosiljkom.

20. srpanj 2025 10:12