Sandra Pavić Drašković.Foto: Damir Krajač/CROPIX
Korisni savjeti

‘Rak debelog crijeva s metastazama u jetri bio je moj poziv na buđenje. Jedna namirnica mi je danas obavezna‘

Sandra Pavić Drašković dijeli preporuke koje mogu pomoći na putu do zdravlja

Sandra Pavić Drašković inspirativna je žena koja rado pomaže drugima i dijeli savjete iz vlastitog iskustva borbe s rakom. Ona je danas ‘cancer free‘ i često naglašava da je mnogo toga u našim rukama kad aktivno želimo spriječiti razvoj bolesti ili se izliječiti ako obolimo.

I znanost sve više potvrđuje da je genetsko nasljeđe samo mali dio našeg zdravlja, a velika većina su navike kojima biramo živjeti. Ova magistra farmacije i holistička savjetnica jedna je od onih koje to potvrđuju, a i pomaže savjetima mnogima koji je pitaju, prate na društvenim mrežama ili dolaze po podršku u brojne udruge s kojima Sandra surađuje i održava radionice zdrave prehrane, ljekovitog bilja, holističkog pristupa zdravlju...

image

Sandra je prije osam godina dobila dijagnozu raka debelog crijeva s metastazama u jetri, a danas je zdrava osoba i educira o prehrani

Damir Krajač/CROPIX

- Kad sam ja prije osam godina dobila dijagnozu raka debelog crijeva s metastazama u jetri, život me suočio s trenutkom u kojem više ništa nije bilo isto, ali ta ozbiljna dijagnoza usmjerila me prema dubljem, integrativno-holističkom pristupu zdravlju koji danas živim i kroz koji s drugima dijelim svoje znanje. Danas, osam godina nakon dijagnoze, živim bez bolesti, ali s dubljom sviješću, zahvalnošću i željom da ono što sam naučila prenesem dalje. Integrativno-holistički pristup nije mi bio alternativna medicina, bio je moj osobni put zdravlja. Vjerujem iskreno da taj put postoji za svakoga, samo treba krenuti - kaže Sandra. Svoju priču borbe s rakom ispričala nam je prije više od godinu dana, a sada smo je ponovno zamolili da podijeli savjete koji su njoj najviše pomogli da nakon dijagnoze i liječenja živi u zdravlju.

Put ozdravljenja

Iz vlastitog iskustva i u radu s ljudima došla je do zaključka da je prehrana ta koja donosi najvidljivije promjene.

- Tek kad sam u potpunosti promijenila prehranu, doživjela sam velike i predivne rezultate, i na fizičkoj i na emocionalnoj razini. U početku sam se okrenula veganstvu, no s vremenom sam svoju prehranu usklađivala s ritmovima vlastitog tijela učeći slušati njegove potrebe. Danas se hranim prirodno, pretežno biljnom organskom hranom. Temelj je zrelo, po mogućnosti organsko voće, obilje povrća, svježih zelenih salata, a tu su i neke sjemenke, poneki orašasti plodovi te svježe cijeđeni sokovi i filtrirana voda kojima se svakodnevno rehidrira tijelo - kaže Sandra, dodajući kako nam priroda nudi obilje, a ako joj damo priliku, može postati naš najbolji saveznik.

- S promjenom prehrane mijenjao se i moj stil života. Kretanje, boravak u prirodi, šetnje, plivanje, planinarenje, sauna, ali i nešto tako jednostavno poput svjesnog, trbušnog disanja - sve to postalo je dio mog osobnog iscjeljujućeg rituala. Uspostavila sam ritam koji poštuje potrebe tijela i uma, u kojem ima mjesta i za tišinu i za pokret i za svjesnost - kaže Sandra.

image

Ljubav prema voću Sandra je prenijela i na svoju obitelj, a u izradi smoothieja često se uključuje i kćer Dora

DAMIR KRAJAC CROPIX

Voće kao saveznik zdravlja

Na njezinom dnevnom jelovniku voće zauzima posebno mjesto.

- Biram isključivo zrelo, organsko i netretirano voće kad god mi je dostupno. Često me ljudi pitaju kako to da konzumiram tako velike količine voća, s obzirom na to da sam preboljela rak. Mnogi imaju predrasudu da voće sadrži „previše šećera“, no moje iskustvo i nalazi govore drugačije. Voće je moj najveći saveznik u održavanju zdravlja. Prepuno je antioksidansa, vitamina, minerala, enzima i fitonutrijenata - spojeva s dokazanim protuupalnim i antikancerogenim djelovanjem - objašnjava Sandra kojoj je tijekom kemoterapije i zračenja, upravo voće pomoglo zadržati energiju, lakše probaviti hranu te konačno, podržati imunosni sustav.

I nakon osam godina, tijekom kojih je, priča nam, pojela tone voća, nalazi su joj i dalje besprijekorni - uključujući i one koji se odnose na šećer u krvi, poput glukoze i HbA1c vrijednosti.

- Voće nije samo hrana već je užitak, lijek i inspiracija. Sretna sam što sam tu ljubav prenijela i na svoju obitelj, kojoj svakodnevno pripremam razne smoothieje i otkrivam ljepotu sezonskih i tropskih okusa. Često sam na tržnici - volim birati svježe, lokalne namirnice. Još uvijek imamo tu sreću da u Hrvatskoj možemo pronaći male OPG-ove i vrijedne kumice koje nude netretirano, domaće voće. Priroda nam pruža nevjerojatno bogatstvo, samo je trebamo upoznati i cijeniti - poručuje.

image

Zdravlje nije samo ono što unosimo u sebe, već i ono što biramo izbjegavati, kaže Sandra

Damir Krajač/CROPIX

Zdravlje u okruženju

Zdravlje nije samo ono što unosimo u sebe, već i ono što biramo izbjegavati, a kako kaže Sandra, na to treba obratiti pozornost.

- Postala sam izrazito pažljiva i prema svom okruženju. Izbacila sam industrijske proizvode s aditivima, konzervansima i toksinima iz prehrane, iz kozmetike i proizvoda za kućanstvo. Danas koristim isključivo prirodnu kozmetiku - organske hidrolate, organska hladno prešana i organska eterična ulja, izrađujem sama kremu za lice i tijelo, kao i sredstva za čišćenje doma ili biram onaj najjednostavniji i najprirodniji sastav. Jer koža je naš najveći organ i sve što na nju nanosimo ulazi i u naš organizam - kaže.

Čist um, tijelo i životni prostor

- Danas ne vjerujem u detoks kao hit dijetu, već ga živim kao filozofiju. Redovito "čistim" tijelo, um i prostor u kojem živim. Vjerujem da emocionalna higijena ima jednako snažan učinak kao i prehrana pa biram ljude, knjige, sadržaje i aktivnosti koje mi donose radost, mir i smisao. Trudim se živjeti svjesno, zahvalno i u skladu s onim što osjećam da mi istinski treba. Sve te promjene, koliko god se činile male, imaju snažan učinak na jačanje imunološkog sustava koji je naša najvažnija obrana - ne samo od bolesti nego i od iscrpljenosti, stresa i svakodnevnog pritiska i glavni su lijek za zdravlje - poručuje Sandra.

Savjeti, radionice, knjižice recepata...

Osim putem društvenih mreža, njezino iskustvo i individualne nutricionističke i fitoaromaterapijske savjete možete dobiti u savjetovalištu Natura Sanat, ali i kroz rad s udrugama i zdravstvenim institucijama.

- Posebno mi je blizak projekt u okviru udruge Budi dobro "Tjelesni i duhovni oporavak onkoloških bolesnika na Otoku zdravlja i vitalnosti na Lošinju" gdje vodim predavanja i radionice na temu "Hrana - put do zdravlja". Cilj tog programa je pružiti podršku osobama koje su prošle operativne zahvate, kemoterapije ili zračenja i pomoći im da ponovno pronađu ravnotežu i povezanost sa sobom, prirodom i vlastitom snagom. Također surađujem s udrugom Institut za gastroenterološke tumore IGET, gdje održavam besplatne edukativne radionice za onkološke bolesnike "Hrana - put do zdravlja" jer vjerujem da znanje koje se dijeli ima veliku moć. Kako bih ljudima približila koja prehrana zaista podržava put zdravlja, napisala sam nekoliko praktičnih priručnika koje koristim kao jednostavne vodiče na tom putu - kaže Sandra.

image

Voće se brzo i lako probavlja te bi se trebalo jesti barem pola sata prije drugih obroka​, savjetuje Sandra Pavić Drašković

Damir Krajač/CROPIX

Što možete već odmah

Voće i povrće smatraju se moćnim eliksirima zdravlja koji nam pružaju važne hranjive tvari potrebne da postignemo i održimo zdravlje, a njihovu svakodnevnu konzumaciju preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija. Snaga voća i povrća je u antioksidansima i fitonutrijentima kojima obiluju (vitamini C, E, beta-karoten, polifenoli i nitrati djeluju sinergijski i štite stanice od oksidativnog oštećenja), vlaknima (presudnim za zdravu probavu i crijevni mikrobiom koji se često naziva i našim drugim mozgom) i mikronutrijentima poput kalija, magnezija i folata (koji uspješno reguliraju zdravlje kardiovaskularnog sustava).

Voće, povrće, orašasti plodovi te ljekovito i začinsko bilje temelj su Sandrine prehrane koja je najvećim dijelom sirova.

- Ovo je hrana koja me podupire, hrani, iscjeljuje i ima snažna ljekovita svojstva. Obožavam voće i neizostavan je dio mojih svakodnevnih jelovnika. Trudim se naći organsko, lokalno i sezonsko voće poput jabuka, krušaka, marelica, šumskog voća, jagoda, lubenica, grožđa i slično, ali koristim i egzotično voće. Među tim vrstama su banane, mango, papaja, ananas, kokos koje je danas moguće nabaviti na tržnici ili u trgovinama zdrave hrane - kaže Sandra. Podijelila je i nekoliko korisnih savjeta o voću.

Kada jesti voće

- Voće bi trebalo jesti samo ako je potpuno zrelo jer, ako se šećer još nije potpuno stvorio, ono uzrokuje kiselu reakciju u organizmu. Zrelo voće, iako je okusom kiselo, uzrokuje alkalnu reakciju u tijelu (npr. limun). Voće se jako brzo i lako probavlja te bi se trebalo jesti barem pola sata prije drugih obroka, a nikada nakon obroka. Najbolje ga je jesti samostalno ili u kombinaciji sa zelenim lisnatim povrćem, a nikada sa škrobastim povrćem ili orašastim plodovima jer fermentira, kiseli i stvaraju se neugodni plinovi i nadutost. Lubenica, dinja i papaja uvijek se jedu kao mono obroci jer se najbrže razgrađuju - napominje Sandra i dijeli recept za Popaj frape, ukusan dječji napitak koji ne sadrži mlijeko, a kremast je, sladak, aromatičan i hladan - savršen za tople dane.

image

Osvježavajući frape od banane i baby špinata

Privatna arhiva

Popaj frape

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 1 smrznuta banana
  • 1 otkoštena datulja
  • 1-2 šake baby špinata
  • 1/8 žličice vanilija praha (po želji)
  • 1/8 žličice cejlonskog cimeta (po želji)
  • 1 - 1,5 dcl vode (rado koristim destiliranu ili filtriranu vodu).

Priprema: Stavite u blender, napravite kašasti sok i uživajte pijući ga.

- Banana je većini ljudi od djetinjstva jedno od najomiljenijih voća. Najljekovitije su zrele banane s crnim točkicama, a kao takve su ujedno i najjeftinije jer se tada prodaju s popustom. Osim što su prava poslastica, banane su bogate i mnoštvom hranjivih tvari. Obiluju folnom kiselinom, manganom, kalijem, vitaminom C, vlaknima. Bogat su izvor aminokiselina, npr. triptofana koji utječe na lučenje serotonina, hormona koji popravlja raspoloženje. Pozitivno djeluju na zdravlje srca i krvožilnog sustava, poboljšavaju vid, predstavljaju zaštitu od čireva, reguliraju probavu i grade mišićnu masu. Odličan su izvor fruktooligosaharida, prebiotika koji blagotvorno djeluju na zdravlje svojim povoljnim učinkom na rast i/ili djelovanje bakterija u crijevima. Rado ih i u velikim količinama konzumiram i moja crijeva mi zahvaljuju na tome - poručuje Sandra.


16. srpanj 2025 12:54