Ima li razloga za brigu
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Osam razloga zašto dolazi do krvarenja između menstruacija i kada treba otići ginekologu

Spotting može biti češći i u periodu kad se približavate menopauzi jer menstruacije tada više nisu tako uredne

Većina žena će u nekom trenutku u životu doživjeti blago krvarenje između menstruacija. I obično to nije razlog za zabrinutost, već se radi o nuspojavi antibebi pilule, trudnoće ili stresa. Ipak, u rijetkim slučajevima to može biti znak i nečeg ozbiljnijeg

U godinama nakon prve menstruacije takozvani spotting, odnosno tragovi krvi između menstruacija, su češći, a vjerojatno jedna od 30 žena oko sredine ciklusa (za vrijeme ovulacije) ima blago krvarenje. Spotting može biti češći i u periodu kad se približavate menopauzi jer menstruacije tada više nisu tako uredne. Tada ovulacije više nisu redovite i može doći do promjena u ritmu krvarenja. Osim ako vam vaš ginekolog iz nekog razloga unaprijed nije rekao da nemate razloga za zabrinutost, kod svakog spottinga trebalo bi se javiti ginekologu. Postoji niz bezazlenih uzroka spottinga, poput promjene oralne kontracepcije ili ako ste zaboravili popiti jednu antibebi pilulu, no ponekad spotting može biti posljedica spolno prenosivih infekcija ili čak raka.


1. Spolno prenosiva infekcija

Neobično vaginalno krvarenje može biti znak nečega što je potrebno pod hitno liječiti. Jedan od uzroka mogu biti spolno prenosive bolesti, poput klamidije ili gonoreje. A ponekad te spolno prenosive bolesti mogu izazvati upalnu bolest zdjelice - infekciju genitalnog trakta koja uključuje maternicu, Falopijeve tube i jajnike. Simptomi upalne bolesti zdjelice uključuju i krvarenje između menstruacija, bolne i obilne menstruacije, bol u području zdjelice i donjeg dijela trbuha, bol tijekom seksa i mokrenja. Ako ste nedavno imali nezaštićen seks s novim partnerom, bilo bi dobro da se testirate.


2. Stres

Stres može izazvati promjene u ciklusu, bilo da je riječ o dužini krvarenja ili količini krvi ili, pak, krvarenju između menstruacija. Dio mozga koji se naziva hipotalamus kontrolira hormone u tijelu. Ako je žena pod stresom, hipotalamus može odlučiti da prekine menstrualni ciklus kao indirektan način sprečavanja začeća. Općenito, stres može imati jako velik utjecaj na mnoge tjelesne sustave.


3. Trudnoća

Možda biste mogli misliti da trudnoća zaustavlja svako krvarenje, no tijekom rane trudnoće žena može doživjeti blago krvarenje. Obično je ono uzrokovano implantacijom, procesom kod kojeg se jajašce „ugnježđuje” u stijenku maternice. Krv može biti svjetlo crvene do smeđe boje, a može biti praćena blagim grčevima. Postoji još nekoliko mogućih uzroka krvarenja u trudnoći pa biste se, dođe li do toga, ipak trebali odmah javiti svom ginekologu jer je moguće i da se radi o prijetećem pobačaju.


4. Pobačaj

Pobačajem se naziva završetak trudnoće prije 24. tjedna trudnoće. Događa se kod jedne na svakih pet trudnoća a da žena toga često uopće nije svjesna. Pobačaj može uzrokovati krvarenje, grčeve te izlučivanje tekućine i komadića tkiva. Uočite li bilo što od navedenog, odmah otiđite ginekologu.


5. Vaginalna suhoća ili ranice

Krvarenje, kao i bol u području vagine su neki od simptoma vaginalne suhoće - problema koji muči mnoge žene u bilo kojoj starosnoj dobi. Vaginalna suhoća može biti posljedica dojenja, menopauze, uzimanja oralne kontracepcije ili antidepresiva. Ako imate neobično krvarenje ili iscjedak, ako krvarite nakon seksa ili između menstruacija, javite se svom ginekologu. Do vaginalnih ranica može doći i ako imate spolne odnose bez korištenja lubrikanta, a vagina ponekad može biti presuha čak i za stavljanje tampona.


6. Policistični jajnici

Riječ je o problemu koji pogađa jednu od 10 žena, a jedan od ključnih simptoma je krvarenje između menstruacija ili neredovite menstruacije. Ostali simptomi su prekomjerna dlakavost na tijelu i licu, akne i debljanje. Ovo se stanje obično razvija uslijed hormonalne neravnoteže koja dovodi do problema u jajnicima koji bi trebali osloboditi jajašca.


7. Kontracepcija

Ako ste nedavno promijenili kontracepcijske tablete, spotting je prilično normalna pojava. To je način na koji se tijelo prilagođava novom lijeku. Ako ste nedavno stavljali kontracepcijsku spiralu koja otpušta hormone, vjerojatno vam je vaš ginekolog rekao da je spotting uobičajen prvih nekoliko mjesec nakon njezinog postavljanja. Spotting se može javiti i nekoliko mjeseci nakon što ste prvi put počeli uzimati kontracepcijske pilule, kod nekih žena koje uzimaju pilule samo na bazi progesterona spotting traje tijekom cijelog korištenja pilula.


8. Rak vrata maternice

Iako je vrlo ozbiljan, to je ujedno i najrjeđi uzrok krvarenja između menstruacija. Naročito je krvarenje tijekom ili nakon seksa znak ove po život opasne bolesti i razlog da se odmah javite svom liječniku. Kako biste bili sigurni, redovito obavljajte Papa test.

Linker
05. ožujak 2024 19:06