Svi ih obožavaju

Novi MasterChef sudac Mario Mihelj otkrio nam je kako napraviti mesne okruglice bez greške

Prije nego što smo doznali da će head chef zagrebačkih restorana Maredo i El Toro biti nova zvijezda popularnog televizijskog kuharskog showa, otkrio nam je drugu tajnu - što se u njegovoj obitelji najradije kuha

Mnogi među nama nerijetko pomisle kako vrhunski chefovi i u svom domu pripremaju ekstravagantne recepte i služe ih kao u svojim, mahom fine dining restoranima. Međutim, mogli biste se iznenaditi, jer su nam ti isti chefovi znali otkriti kako im je najdraže pojesti jelo na kojemu su odrasli. Za neke je najveći "omastiti bradu" domaćim picekom ili janjetinom s ražnja, drugi preferiraju kotlovinu ili fiš, a treći ne mogu zamisliti bolju hranu od kuhanih svinjskih nogica ili, primjerice, hladetine.

I u obitelji Marija Mihelja, head chefa zagrebačkih restorana Maredo i El Toro, kojeg ćemo u novoj sezoni MasterChefa gledati u ulozi jednog od članova žirija o čemu smo vam prvi pisali, ne pripremaju se samo steakovi ili sushi po kojima su njegovi restorani, između ostalog, poznati. Naime, u prvom nastavku video recepata kojeg smo snimili kod Mihelja u gostima, njegova obitelj, posebno se razveseli kad je na meniju pileći paprikaš po receptu Mariove babe Slavke, koji možete pogledati ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix

Kako smo vam već pisali, kada smo dogovarali ovo snimanje, chef Mihelj je odmah pristao želeći podijeliti s našim čitateljima ne jedan već dva recepta za jela koja najradije priprema svojoj obitelji. Ona su, kako nam je otkrio, comfort food ne samo njemu već i njegovoj obitelji koju uz suprugu Saru čine i njihovo troje djece - Hana, Grga i Rudi, a ovo koje nam danas otkriva i sam obožava.

"Mesne okruglice u umaku od rajčice servirane s pireom od krumpira definitivno su jedno od mojih najdražih jela. Najradije ih radim s kuhanim umakom od cherry rajčica, no ljeti posegnem za onim pravim domaćim, jer su pune okusa. Ipak, važno mi je i meso. Za okruglice koristim čistu junetinu s pozicije vrata, prsa i flama jer imaju dovoljno intermuskularnih masnoća, pa okruglice neće biti suhe, ali ni premasne. Odlične su kad se peku, slične kao kad radite ćevape, a ta masnoća dat će sočnost mesu i umaku", ispričao nam je Mihelj.

Danas ovako pripremljene okruglice priprema rado i često, a uz njih servira pire-krumpir. U nastavku pogledajte kako to radi chef Mario Mihelj.

VIDEO: JURE CUKAR I DAVOR PONGRAČIĆ; MONTAŽA: ADAM BUKVIĆ


MESNE OKRUGLICE CHEFA MARIA MIHELJA

Trebat će vam:

1 kg mljevene junetine
2 jaja
300 g kruha
sol
papar
grančica svježeg timijana
vezica svježeg peršinova lista
listovi svježeg bosiljka
3 žlice maslinovog ulja

image
Berislava Picek/Cropix

Za šalšu:

2 luka
2 mrkve
½ korijena celera
3 režnja češnjaka
1 l kuhanog umaka od rajčice
sol
papar
šećer

Za pire od krumpira:

1 kg krumpira
sol
1 dcl mlijeka
200 g maslaca

image
Berislava Picek/Cropix

Za ovo jelo, prvo je potrebno pripremiti povrće za umak. Operite i očistite luk, mrkvu, celer, češnjak i narežite ih. U duboku tavu stavite maslinovo ulje, zagrijte ga i stavite pirjati luk, mrkvu i celer narezan na približno jednake komade. Tek pred kraj pirjanja dodajte i sitno sjeckani češnjak, kako ne bi izgorio i pustio gorčinu. Dobro miješajte dok se češnjak pirja, pa podlijte vodom (oko 2-3 dcl). Kad se vode reducira, posolite i dodajte kuhani umak od rajčice. Otvoreno kuhajte na srednje jakoj vatri dok na pripremite meso.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

S grančica skinite listiće timijan i peršina te ih sitno nasjeckajte. Meso stavite u duboku zdjelu pa mu dodajte jaja, začine - sol, papar, timijan, peršin i kruh prethodno potopljen u malo mlake vode ili mlijeka i dobro ocijeđen.

"Priprema mesa za mesne okruglice slična je onoj kad radite faširance, samo što u mesu nema svinjetine koje se rade od miješanog mesa", objašnjava Mihelj. Kad zamiješate smjesu, oblikujte male kuglice, veličine ping pong loptice i slažite ih u dublji lim za pečenje.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Kad su okruglice pripremljene, zagrijte veću tavu na kojoj ćete ih brzo propržiti. Dok se tava grije, mesne okruglice posipajte krušnim mrvicama i dobro protresite lim da biste ih obložili mrvicama u cijelosti.

"To je obavezni korak koji radimo kako se okruglice ne bi lijepile za tavu, kako bi dobile lijepu koricu te unutra ostale sočne, ali i kako bi mrvice dodatno stegnule umak od rajčice i dale dodatan okus", pojašnjava chef stavljajući ih na vruće ulje pazeći da se zazlate sa svih strana pri pečenju.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Kad su pečene,okruglice stavite u umak od rajčice i ostavite kuhati 30-40 minuta, ovisno o junetinu i veličini okruglica.

"Ako umak u međuvremenu postane pregust, slobodno dodajte još malo vode. Voda će ispariti, a umak ne morate dodatno začinjati, jer će se opet reducirati", savjetuje chef i dodaje kako za vrijeme kuhanja okruglica možete pripremiti prilog. Krumpir ogulite i stavite kuhati u slanu vodu, a kad je kuhan dodajte mu još malo soli, maslac, mlijeko i napravite pire. Na tanjur servirajte pire, a na njega mesne okruglice i umak pa posipajte svježim listovima bosiljka ili mente narezanim na trakice.

image
Berislava Picek/Cropix

SAVJET CHEFA!

Jednostavno je ovo, brzo gotovo i ukusno jelo koje će svi obožavati, a da bi bilo posebno ukusno napravite ga s umakom od kuhanih cherry rajčica! Naravno, možete koristiti i pelate ako više volite rustikalni štih. Najbitnije je u konačnici da se umak dobro ukuha kako bi bio i kiseo i sladak i okusom po rajčicama. I da, ako ne morate, ne koristite čiste komade mesa, jer će okruglice biti puste i suhe, a mogle bi se i raspasti u kuhanju.

Dobar tek!

Ako se mučite s mesnim okruglicama, provjerite - možda radite jednu od ovih grešaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:12