Zašto su rajčice savršenog oblika i besprijekorne crvene boje bezukusne, postalo je zadnjih godina gotovo univerzalno pitanje.
Međunarodna skupina znanstvenika pod vodstvom dr. Ann Powell s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu u novom je broju prestižnog časopisa Science razriješila taj misterij: krivac je slučajna genetska mutacija koja dovodi do uravnoteženog sazrijevanja rajčice. No ta je mutacija istodobno razlog zašto rajčice savršenog oblika i boje sadrže manje šećera, ugljikohidrata i karotenoida nego njihove inačice koje po sebi imaju žute i zelene kolutove.
- Ta je mutacija prisutna u gotovo svim modernim sortama rajčice. Sada, pak, možemo reći kako je pokušaj da plod rajčice učinimo ljepšim smanjio razinu nekih važnih sastojaka koji su povezani s okusom - izja...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....