NAPOKON U BANOVINI

KERUM PRONAŠAO FORMULU 'Možemo rezati plaće zaposlenimai dati nezaposlenima!'

 Ante Čizmić / CROPIX

13:15 - Isplata poklon bona za božićne i novogodišnje blagdane za 7380 umirovljenika koji primaju mirovinu do 2000 kuna jednoglasno je usvojena. Samom glasovanju prethodila je poduža rasprava u kojoj su vijećnici tražili da se osigura bon i za nezaposlene građane Splita, i to mahom one koji su bez ikakvih primanja i u još goroj situaciji od umirovljenika.

Za tu svrhu trebalo bi se osigurati u proračunu iznos od 3,8 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

- Nemamo ni lipe više. Svi bismo dali, ali nemamo izvora sredstava – kazala je predsjednica Vijeća Nevenka Bečić.

U raspravu se potom uključio i sam gradonačelnik Kerum.

- Nek' se izmisli nešto. Nije to neki veliki novac, nije greda. Da je negdi smanjit, a vamo dodat. Vidite da oni predlažu, a ljudima triba.

- Nismo kralj Mi, koji sve pretvara u zlato. Mi to možemo uzeti na rate, ali te rate bi u konačnici pojele mjesečni prihod. Možemo ići u prestrukturiranje, ukidanje kolektivnih ugovora, ali tko će na to pristati? – pojasnila mu je Ljiljana Vučetić, pročelnica Upravnog odjela za financije.

- Možete smanjit plaće gradskim djelatnicima pet posto i riješili smo problem – predložio je, na što mu je Vučetić opet pripomenula kako to ne ide baš tako lako.

Nakon petominutne pauze našlo se rješenje tako da je isplata božićnice umirovljenicima jednoglasno prihvaćena, dok će se bon od 200 kuna za nezaposlene riješiti kroz amandman na proračun 2013. godine kada dođe ta točka dnevnog reda.

- Za nezaposlene tehnički treba vremena za sve pripremiti, a to ćemo napraviti kroz prvi i drugi mjesec – kazao je Šundov.

-----------------------------------------------

10:54 - Na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća od samog početka bio je nazočan i gradonačelnik Željko Kerum, piše Slobodna Dalmacija.

SDP-ova vijećnica Aida Batarelo priupitala ga je zašto se gradska vlast trudila potrošiti tri puta više gradskog novca na koncesionara za zbrinjavanje uginulih pasa i mačaka.

- Upozoravali smo i prije da je izbor šibenske tvrtke „As-eko“ loš za Grad. Grad je potrošio novce za tu svrhu prije kraja godine, a mačke i psi su se drznuli ugibati nakon potrošenih sredstava. Veterinarska stanica Filipović koja je taj posao obavljala prije za vrijeme natječaja bila je u postupku ishođenja dozvole – kazala je Batarelo.

- Volio bih i ja da je Filipović to dobila, ali ja ne znam ni tko je to dobio, znaš li ti Jure? – obratio se gradonačelnik svome zamjeniku.

- Mi smo učinili sve da se koncesija da nekome iz Splita, ali nažalost, niti jedan koncesionar nije zadovoljio uvjete – odgovorio joj je.

Pave Zaninović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo pojasnio je još kako jedino tvrtka As –eko i azil u Zagrebu imaju potrebne uvjete i dozvolu od Ministarstva.

-Dok prvi sljedeći koncesionar ne ishodi dozvolu za azil, ruke su nam vezane – kazao je Zaninović.

Sanja Bilač (HDZ) tražila je od Željke Kerum, pročelnice Službe za gospodarstvo i razvoj kompletan troškovnik za organizaciju dočeka Nove godine za koju će Grad izdvojiti 550 tisuća kuna te za Božićni sajam za koji će biti izdvojeno 140 tisuća.

- Dužna sam upozoriti da su mi ljudi koji su u najmu kazali da su organizatoru sajma plaćali po kućici iznos od 16 tisuća kuna, a ima ih više od 30. Kad sve to zbrojite s iznosom koje još daje Grad, ispada da organizator zaradi i do 800 tisuća kuna! Eto primjera kako se rasipa novac – kazala je Bilač.

Začudo, s njom se složio i Kerum kazavši kako je 100 posto u pravu te kako treba napraviti detaljnu analizu.

-To je ružno i monopolistički da netko to dobiva tri-četiri godine zaredom – mišljenja je gradonačelnik.

Vijećnici Bilač troškovnik će biti dostavljen pismenim putem, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:30