SAMO U NOVOM GLOBUSU

OTKRIVAMO TAJNI PLAN VOĐA DESNICE Glavaš i Karamarko - neprijatelji u paktu za pobjedu

Bauk poraza kruži desnicom. Rezultati anketa ne poklapaju se s njezinim željama i očekivanjima. Stranački čelnici zabrinuto zbrajaju postotke glasova koje bi mogli osvojiti na parlamentarnim izborima, ali svaki račun pokazuje isto: nemaju dovoljno da ozbiljno ugroze ljevicu. Čak ni HDZ sam ne može ništa učiniti premda se po snazi izjednačio sa SDP-om, kojem je donedavna gledao u leđa. Ali, ako se sklopi mirovni pakt s najljućim konkurentom na desnici, HDSSB-om, ima nade da uđu u utrku s posustalom Kukuriku-koalicijom. Postoje samo dvije zapreke: Karamarko i Glavaš. Ideološka braća, ali nepomirljivi suparnici. No iz njihovih tabora čuju se sve glasniji pozivi, štoviše: zahtjevi, da se pomire i ujedine snage: "Dogovorite se, ili ćemo svi propasti!". Emisari iz obiju stranaka počinju pripremati teren za ubrzano stvaranje novoga desnog Domoljubnog bloka...
 CROPIX

Bit ću noćna mora HDZ-a, do kraja ću im zagorčati život – poručio je nedavno Branimir Glavaš iz mostarskog zatvora gdje služi kaznu za ratni zločin.

- Prljavim napadima na HDSSB i Savez za Hrvatsku ruše mostove suradnje, a nema Boga da će HDZ bez nas moći formirati vlast. Ne shvaća to samo jedan politički analfabet i lutalica kakav je Tomislav Karamarko – ustvrdio je Glavaš.

Ni HDZ-ovci nisu ostali dužni.

- Zašto je stvoren Savez za Hrvatsku? Za napade na HDZ, a ne na Vladu. Jedino se bojim za neke ljude i strukture u Savezu da ne posluže kao smokvin list za HDSSB – uzvratio je tada Karamarko.

Međusobne uvrede HDZ-a i HDSSB-a mogle su se čuti godinama. A sukob je kulminirao sredinom veljače nakon osnivanja Saveza za Hrvatsku u kojem je HDSSB jedan od glavnih stupova. Tada su Glavaša i HDSSB žestoko napali politički protivnici – najprije osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, a potom i tamošnji HDZ. Optužili su ih za kriminal u pretvorbi i ratno profiterstvo. Glavaš je prozvao Karamarka da je upravo on dirigirao taj napad na njega. HDSSB-ovci su potom zaprijetili tužbama i prozvali šefa HDZ-a zbog niza afera. Prijetilo se i istragama, DORH-om, Mladenom Bajićem...

Teške riječi padale su sa svih strana.

Jaz između HDZ-a i HDSSB-a nakon svega izgledao je nepremostiv. A sada je sve izvjesnije da bi se dvojica nepomirljivih – Tomislav Karamarko i Branimir Glavaš mogli naći u situaciji da moraju pružiti ruku jedan drugom. Ako žele doći na vlast. Naime, ni HDZ ni SDP sa svojim sadašnjim koalicijskim partnerima neće moći na sljedećim parlamentarnim izborima, bili oni redovni ili prijevremeni, osvojiti dovoljan broj glasova za sastavljanje Vlade. Procjena je to niza sugovornika iz gotovo svih političkih opcija s kojima smo proteklih dana razgovarali.

- Trend je takav da lijevi padaju, a desni nedovoljno rastu. Uvjeren sam da niti jedna opcija ne može dobiti više od 28 posto. Zato mislim da bi ključnu ulogu, kad je riječ o HDZ-u, mogao odigrati HDSSB i Savez za Hrvatsku. Oni imaju najveći potencijal. Prag će sigurno prijeći i Mirela Holy, Nikica Gabrić i HSLS, ali HDZ na njih ne može računati. Ostaje im jedino Savez, koji je prema zadnjem istraživanju dobio 7,4 posto, iako mislim da se njihova realna snaga kreće između 9 i 10 posto. Zato će biti neophodni HDZ-u - smatra jedan dugogodišnji član najveće oporbene stranke.

Ipak, Karamarko i Glavaš za istim stolom? Poslije svih uvreda, optužbi, prijetnji?

Mogu li se uopće pomiriti? I tko bi ih pomirio – pitaju se oni dobro upućeni u ovaj višegodišnji sukob. Željka Markić, čelnica građanske inicijative “U ime obitelji” već je pokušala nešto slično. Obišla je u nekoliko navrata HDZ, ali i Glavaša u mostarskom zatvoru. I predložila da se već za europske izbore okupi velika desna koalicija koja bi uključivala i HDZ i HDSSB. Glavaš je tada, prema izvorima iz HDSSB-a, načelno prihvatio takvu mogućnost, bez obzira na sve međusobne optužbe koje su te dvije stranke razmijenile. Uputio je Markićku da ideju iznese HDZ-u i Karamarku. No, iz te stranke nikada nije stigao nikakav odgovor. Ideja je propala. Željka Markić nije uspjela u misiji pomirenja. Tko može?

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 09:08