dobar kompromis?

Jesu li cjelogodišnje gume pouzdane zimi kao i zimske gume? Evo kada se odlučiti za koje

Gume za sva godišnja doba najbolje odgovaraju područjima bez značajne razlike između ljeta i zime

Gume, vožnja, ilustracija

 Profimedia

Premda je još toplo za ovaj dio godine već možemo čuti kako su pred nama dani s padalinama i snijegom. Zakon propisuje zimsku opremu pa većina vozača sezonski mijenja gume ovisno je li pred nama zima ili proljeće. Stoga neki vozači razmišljaju o kupnji cjelogodišnjih guma kako bi izbjegli zamjene u nadi kao će ih sjajno služiti tijekom svih godišnjih doba.

Protom se za cjelogodišnje gume vozači odlučuju i zbog troška: cijena seta zimskih guma nije zanemariva no opet je prihvatljivija od dva seta guma. Tome treba pridodati i trošak izmjene, a neki od vozača primorani su plaćati i skladištenje.

Kao odgovor na pitanje koje odabrati, trebate znati razlike između zimskih i cjelogodišnjih guma, a pritom su i potrebe vozača različite ovisno o vremenu, podneblju gdje voze te posredno, uvjetima na cestama s kojima se susreću tijekom godine.

image

Gume, ilustracija

Profimedia

Za početak, zimske su gume namijenjene i za vožnju po snijegu. Obično imaju mnogo proreza u gaznom sloju koji djeluju kao oštri rubovi i smjesu gaznog sloja koja ostaje savitljiva na niskim temperaturama. Zimsko prianjanje dolazi s nekim ustupcima potencijalno bržeg trošenja gaznoga sloja i određenim kompromisom u upravljanju i prianjanju na očišćenim cestama premda vrhunske i to uspješno svladavaju.

Cjelogodišnje gume pak predstavljaju kompromis, a omogućuju ugodnu i tihu vožnju, dug vijek trajanja i uštedu goriva. Zvuči primamljivo...

Osim toga, nude i svestrane performanse u svim uvjetima na cesti jer su dizajnirane za rad u različitim uvjetima, uključujući mokre ceste i laganu zimsku vožnju. Nude kombinaciju prednosti ljetnih i zimskih guma. Dakle, za svakog tko ima prosječni automobil i smatra se prosječnim vozačem to je pravo rješenje.

image

Gume, ilustracija

Profimedia

Koja je razlika između zimskih i cjelogodišnjih guma? Gume za sva godišnja doba nažalost još ne kombiniraju najbolje osobine i ljetnih i zimskih guma u nastojanju da pruže dobre performanse u različitim uvjetima.

To znači da cjelogodišnje gume neće pružiti istu količinu vrhunskog prianjanja i oštrog upravljanja kao ljetna guma. Isto tako, guma za sva godišnja doba nije dizajnirana ni za ekstremne zimske uvjete vožnje po snijegu.

Zato će rješenje odabira guma za vaše vozilo ovisiti o tome gdje stanujete i gdje i u kojim uvjetima vozite. Ako snijeg doživite tek nekoliko puta na godinu ili manje cjelogodišnje gume su vjerojatno pravi izbor.

No, ako vozite u gorskim krajevima i znate da postoje razdoblje kada su zaleđene ili zasniježene ceste problem, postavljanje zimskih guma nije pretjerana mjera opreza - to je bitna sigurnosna mjera koja bi vam mogla spasiti vrijeme, trošak pa čak i život.

image

Gume, vožnja, ilustracija

Profimedia

Na koncu, danas cjelogodišnje gume više nisu zanemariv faktor pri izboru jer novije generacije takvih guma imaju sve bolje performanse u različitim uvjetima, ovisno o godišnjem dobu.

Ukratko

- Zimske gume nude bolje performanse na snijegu i ledu: Zimske gume bolja su opcija u područjima sa snijegom i ledom.

- Gume za sva godišnja doba najbolje odgovaraju područjima bez značajne razlike između ljeta i zime; područjima gdje postoji mala ili nikakva razlika između ljeta i zime

- Gume za sva godišnja doba dobre su za korištenje tijekom cijele godine, ali počinju se brže trošiti kada su izložene ekstremnim uvjetima

- Zimske gume imaju posebnu gumenu smjesu gaznog sloja koja je dizajnirana da ostane fleksibilna na nižim temperaturama, što omogućuje bolju trakciju tako da se možete zaustaviti do 40 posto ranije od guma za sva godišnja doba

- Zimske gume zapravo imaju bolju trakciju na -10°C nego gume za sva godišnja doba na +4°C

- Zimske gume također imaju veću dubinu gaznog sloja i različite uzorke koji su dizajnirani da vam pomognu u vožnji kroz snijeg i bljuzgavicu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 12:24