VIDEO

Usporedni test ljetnih, zimskih i cjelogodišnjih guma na snijegu: Rezultati iznenađuju!

Riječ je o obračunu Michelinovih pneumatika gdje dobivamo pravu usporedbu cjelogodišnjih guma s namjenskim zimskim gumama

Usporedba zimskih, cjelogodišnjih i ljetnih guma

 Youtube screenshot

Došlo je doba godine koje za vozače nosi skliske uvjete, pri čemu ovakvi testovi dobivaju na značaju. Već smo objavili nekoliko zimskih testova, uključujući onaj od ADAC-a.

Pisali smo i općenitim stvarima odgovarajući na pitanja 'gdje ih kupiti?', 'koje odabrati?' i 'kako ih pravilno skladištiti?'. Međutim, ovaj test, odrađen od strane YouTube kanala Tyre Reviews, uspoređuje zimske gume s ljetnima i cjelogodišnjima.

Riječ je o potpuno Michelinovom obračunu gdje dobivamo pravu usporedbu cjelogodišnjih guma s namjenskim zimskim gumama.

Ekipa Tyre Reviewsa uputila se na vrh sjevernog poluotoka Keweenaw u Michiganu gdje je snijeg suh, dubok, i gdje postoji testna staza za temeljito istraživanje prianjanja. Ljetne gume su također uključene, iako su stvarno loše na snijegu, no to ste vjerojatno znali.

Konkretno, prilikom testiranja su korištene Michelin X-Ice Snow gume, suočene s Michelin Pilot Sport All Season 4 gumama, dok ljetne Michelinke Pilot Sport 4S služe kao komično olakšanje. Očekivano, X-Ice Snow gume postižu najbolje rezultate na svim testovima, uključujući vrijeme potrebno za ubrzanje, kočenje i sveukupne krugove na stazi prekrivenoj snijegom.

image

Usporedba zimskih, cjelogodišnjih i ljetnih guma

YouTube Screenshot

Najvažnije, zimske gume imaju najbolje prianjanje u svim situacijama, uključujući i prilikom skretanja. Genesis G70 s pogonom na stražnje kotače se lako kontrolira – 'sposobnost namjenskih zimskih guma u snijegu graniči s čarobnjaštvom. Teško je shvatiti koliko su dobre dok ih ne probate', navodi Tire Reviews u videozapisu.

Što se tiče cjelogodišnjih guma, Michelin Pilot Sport All Season 4 zapravo nisu bile toliko loše koliko bi netko pomislio. Iako je vrijeme kruga bilo 23 sekunde dulje u odnosu na zimske gume, razlike ubrzanja i kočenja su u samo par sekundi. Ono što je zaista bilo zanimljivo je start s mrtve točke na brdu, pri čemu su gume odlično hvatale snijeg i omogućile lako upravljanje automobilom.

image

Usporedba zimskih, cjelogodišnjih i ljetnih guma

YouTube Screenshot

Očito, nisu sve gume jednake, ali u ovom slučaju, Michelinove cjelogodišnje gume pokazale su se iznenađujuće dobrima. I dalje nisu na razini kao zimske gume, ali zaključak kanala je da bi cjelogodišnje gume bile dobra alternativa za vozače koji rijetko voze po snijegu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:34