SAVJETNIK AUTO KLUBA

Donosimo veliki vodič za kupnju: Sve što morate znati prilikom odabira zimskih guma

Sa zimskim gumama vožnja u nepovoljnim vremenskim uvjetima sigurnija je jer optimiziraju upravljanje i smanjuju put kočenja

Vožnja po snijegu

 Profimedia

Jasno je, zimske gume posebno su razvijene za zahtjeve zimske vožnje. U njihovoj izradi koriste se materijali koji se prilagođavaju hladnoći, poput fleksibilnije gume.

Također imaju specifičan dizajn: gazišta su dublja, kako bi se zajamčilo bolje prianjanje na suhim, mokrim, snježnim pa čak i zaleđenim površinama.

Zimske gume vs. konvencionalne gume

Sa zimskim gumama vožnja u nepovoljnim vremenskim uvjetima sigurnija je jer optimiziraju upravljanje i smanjuju put kočenja na mokrim ili zaleđenim površinama.

Odlučite li se za sezonske gume, bilo ljetne ili zimske, morate poštovati vrijeme uporabe i izmjene. Njihov sastav prilagođen je nizu uvjeta, a izvan njih gube učinkovitost, a samim time i sigurnost.

U slučaju zimskih guma, nije bitan datum koliko temperatura. Norma utvrđuje da su ove gume primjerene kada temperatura padne ispod 7 stupnjeva. U tom slučaju, konvencionalna guma otvrde i gubi učinkovitost. Iznad sedam stupnjeva kod zimske gume događa se suprotno - gubi elastičnost i prianjanje.

image

Zimske gume

Tire Rack

Postoje dvije tehničke karakteristike koje razlikuju zimsku gumu od konvencionalne - kemijski sastav i dizajn gaznog sloja. Što se tiče kemijskog sastava, zimske gume koriste posebnu gumu koja jamči fleksibilnost materijala čak i na temperaturama ispod nule.

Kao što smo već rekli, konvencionalna guma se stvrdne i gubi učinkovitost ispod sedam stupnjeva.

Osim što imaju šire i dublje odvodne kanale (zakonski minimum je 3 mm), zimske gume imaju lamele u ušicama. Prvi omogućuje učinkovitiju evakuaciju vode; drugo, povećava trakciju na ledu i snijegu. Zahvaljujući posebnim karakteristikama i sastavu, vožnja sa zimskim gumama je mnogo sigurnija.

image

Vožnja zimskim uvjetima

Profimedia

Osim poboljšanja prianjanja i upravljanja vozila, jedna od glavnih prednosti zimskih guma je to što smanjuju put kočenja u nepovoljnim uvjetima. Prema riječima stručnjaka, mogu zaustaviti vozilo do pet metara ranije na mokrim površinama i do 11 metara na snijegu u usporedbi s konvencionalnim gumama. Imaju i ekonomske prednosti: ljetne gume se više troše pri niskim temperaturama, čime se smanjuje njihov vijek trajanja.

Zimske gume ili lanci?

Jedna od nedoumica vozača koji koriste zimske gume je: kako voziti onim cestama odnosno dionicama na kojima je obavezna upotreba lanaca. Ako gume imaju logo snježne planine, gume su zakonski zamjena za lance, pa ih nije potrebno montirati. Zbog toga su poznate i kao gume za snijeg.

image

3PMS zimska guma

HeroArticle

Bitno je napomenuti kako M+S oznaka nužno ne znači da je riječ o zimskoj gumi. Naime, Na tržištu postoje gume za vozila s pogonom na sva četiri kotača koje su također kataloški označene kao ‘M+S‘ ali nisu zimske. Jedina ekskluzivna oznaka za zimske gume je piktogram poznat kao 3PMSF, koji predstavlja planinu s tri vrha.

Provjerite datum proizvodnje

Datum proizvodnje gume označavaju posljednje četiri znamenke DOT koda (na bočnoj strani). Prve dvije znamenke su tjedan proizvodnje, a zadnje dvije znamenke su godina. Na primjer, ako su zadnje četiri znamenke DOT koda 0214, to znači da je guma proizvedena tijekom drugog tjedna 2014. godine.

image

3PMS zimska guma

Profimedia

Stručnjaci savjetuju da ne kupujete zimske gume proizvedene prije više od četiri godine jer u tom vremenu gube elastičnost gume, što je jedna od njezinih glavnih prednosti. Razlika između cijene zimske gume i klasične nije prevelika. U prosjeku, zimska guma košta između 10 i 15% više od ljetne.

Istina je da kupnja zimskih guma znači imati još jedan set ljetnih; ali to ne znači da je trošak dvostruk. Zamislite da će korištenjem svakog kompleta navlaka u dva godišnja doba, vijek trajanja biti dvostruko duži. Osim toga, izbjeći ćete trošak nabave lanaca za snijeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 02:30