u planine!

Ne volite gužve na plaži? Top pet najzanimljivijih hrvatskih vrhova do kojih se može autom

Ako vam je u gradu previše vruće, a more vam je već dosadilo zašto ne probati nešto drugačije i otići na izlet u planine

Biokovo, ilustracija

 Nikola Vilić/CROPIX

Planinarenje možda nije baš za svakoga, no neki od najviših i najspektakularnijih vrhova u Hrvatskoj dostupni su i na mnogo komforniji i brži način - automobilom. Gore je definitivno mnogo svježije, a pogledi koji se pružaju na okolicu oduzet će vam dah. Automobilski izlet koji definitivno nećete tako brzo zaboraviti. U nastavku vam donosimo popis pet najzanimljivijih i najviših hrvatskih vrhova do kojih se (relativno) lako može običnim automobilom. Priuštite si avanturu usred ljeta dalje od prekrcanih plaža...

image

Ivanščica, ilustracija

Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Ivanščica -1060 metara

Ivanščica (neki je zovu i Ivančica) je jedna od najviših planina sjeverozapadne Hrvatske te za tridesetak metara nadvisuje zagrebačku Medvednicu. Smještena je u Hrvatskom Zagorju, na samoj granici Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije. S vrha ove planine pruža se lijep pogled na Hrvatsko Zagorje ali i cijeli Varaždin.

Do vrha vodi relativno kvalitetna makadamska cesta koja nije problematična ni za obične osobne automobile (ipak nije baš za niske sportske). Cesta započinje u mjestu Prigorec pored Ivanca i uglavnom prolazi šumom.

image

Ivanščica, ilustracija

Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Duga je oko 10 kilometara za što će vam trebati 30 do 40 minuta lagane vožnje. Na vrhu je planinarski dom u kojem se možete okrijepiti, TV repetitor i visok vidikovac s kojeg se pruža najljepši pogled na Zagorje i Varaždin.

Sveta Gera (Žumberak) - 1178 metara

Sveta Gera je najviši vrh Žumberka i sjeverozapadne Hrvatske. Vrh je praktično na samoj granici između Slovenije i Hrvatske te je bio dio graničnih prijepora između dvije države. Slovenci čak imaju i malu vojarnu na hrvatskoj strani, a na vrhu su izgrađene dvije kapelice udaljene par metara, jedna hrvatska, a druga slovenska.

No sada kad smo u Schengenu nema više nikakvih problema s granicom. Do Svete Gere automobilom se može na više načina no najčešće korišteni put je onaj iz sela Sošice. Cesta je makadamska i malo duža od 10 kilometara, a put traje otprilike 45 minuta.

image

Sveta Gera

Ronald Goršić/ CROPIX

Putem ima raskrižja pa treba paziti da se ne skrene krivo (Google maps je rješenje, ako ima signala, no često ga nema). Makadam je djelomično malo lošiji pa bi idealno bilo putovati s malo povišenim autom (SUV ili crossover), a pogon na sve kotače nije potreban. Na Svetu Geru se autom može i iz Slovenije, ali i iz smjera sela Sekulići na Žumberku. Na vrhu nema planinarskog doma, tek jedno malo planinarsko sklonište u sklopu kapelice.

image

Učka, ilustracija

Matija Djanješić/ CROPIX

Učka (vrh Vojak) - 1396 metara

Vojak je najviši vrh Učke i istarskog poluotoka, a svi ga lako možemo locirati i s razine mora jer su u njegovoj neposrednoj blizini veliki odašiljač i radar. S vrha Vojak pružaju se spektakularni pogledi na Istru, sjeverni Jadran s otocima i dio Slovenije, a ako je vidljivost dobra (posebno nakon bure) u daljini se vidi dobar dio Italije sve do Julijskih Alpa i Dolomita.

image

Učka, ilustracija

Danijel Bartolić/CROPIX

Put na vrh Učke ne može biti jednostavniji jer je cesta u potpunosti asfaltirana. Iz smjera Zagreba i Rijeke najjednostavnije je krenuti iz mjesta Veprinac, dok je polazna postaja iz smjera Istre prije naplatne postaje Učka. S obje strane ima oko 13 kilometara i oko pola sata vožnje, no cesta s Istarske strane je mnogo zanimljivija.

Zadnjih nekoliko kilometara cesta je dosta uska i treba biti oprezan. Na vrhu je vidikovac, suvenirnica, RTV repetitor i radar, no planinarskog doma nema.

Zavižan (vrhovi Veliki Zavižan i Vučjak) - 1676 metara

Planinarski dom Zavižan vjerojatno je najpoznatija lokacija na Velebitu. To je ono mjesto koje u vremenskim prognozama uglavnom ima najviše snijega i najniže temperature u Hrvatskoj. Od ostalih odredišta na našem popisu ovo se razlikuje jer autom ne možete baš tik do samog vrha planine.

image

Zavižan, ilustracija

Jure Mišković/CROPIX

Cesta vas vodi do parkirališta koje je desetak minuta hoda (umjereni uspon) udaljeno od planinarskog doma (1594 metra), a od njega do obližnjeg vrha Vučjak (1644 metra) imate još dvadesetak minuta planinarenja. Vrh Veliki Zavižan (1676 metara) udaljen je nekih 40 minuta hoda. Oprez, ovi usponi definitivno nisu za turiste u japankama, već je potrebna barem osnovna planinarska oprema. No ako vam se ne planinari dolazak do doma Zavižan već je melem za oči i dušu. Pogled na Velebit je spektakularan, a vidi se i more i obližnji otoci.

image

Zavižan, ilustracija

Jure Mišković/CROPIX

Osim doma u blizini parkirališta je i Velebitski botanički vrt, a pokraj doma je najviša meteorološka stanica u Hrvatskoj. Polazište je iz mjesta Krasno polje (Krasno), cesta je dugačka oko 18 kilometara, djelomično je asfaltirana, a djelomično odličan makadam. Za put vam treba oko 45 minuta. Zavižan je smješten u Nacionalnom parku „Sjeverni Velebit“ pa se za ulaz plača ulaznica u iznosu od sedam eura po osobi.

Biokovo (vrh Sveti Jure) - 1762 metra

Najviši vrh Hrvatske na koji se možete dovesti autom je pravi spektakl. Sveti Jure na Biokovu je treći najviši vrh u Hrvatskoj i pravi je grijeh da se ne popnete na njega ako ste već u blizini Makarske. No oprez, ova vožnja nije baš za svakoga, pogotovo ne za one koji se boje visine.

image

Biokovo, ilustracija

Ivo Ravlić/ CROPIX

Polazište je Makarska, cesta ima 31 kilometar, a put traje oko sat i 15 minuta do sat i pol. Cesta je uglavnom vrlo uska pa se u ljetnim mjesecima put, zbog velikog broja turista i auta, može dosta odužiti tako da se treba pripremiti i uzeti dovoljne količine vode. Cesta je mjestimično vrlo strma i prolazi uz duboke provalije pa je sam put do Svetog Jure jednaki spektakl kao i pogled s vrha kada stignete na cilj.

Kad je dobra vidljivost u daljini možete vidjeti čak i Apenine u Italiji, i Imotsko polje na drugoj strani. Cesta je u Parku prirode Biokovo te se naplaćuje ulaz od 8 eura po osobi. Na vrhu je odašiljač, kapelica i mali centar za posjetitelje, a vrijeme zadržavanja je ograničeno zbog malog broja parkirališta na vrhu.

image

Biokovo, ilustracija

Nikola Vilić/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 11:49